Van schrijver tot bedelaar (over Uitgeverij Clavis)

Ik ben boos op uitgeverij Clavis. Ik zou u daar niet mee lastig vallen als ik de enige was. Maar deze uitgeverij komt er al jaren mee weg om haar illustratoren en schrijvers niet of veel te laat te betalen.

het lettercircusToen ik in 2004 een tekst bij ze aanbood (Het lettercircus) werd ik door collega’s gewaarschuwd: met Clavis kun je fijn samenwerken, ze hebben goede redacteuren, ze zijn aardig, maar ze betalen niet. Ik confronteerde de redacteur met wie ik mijn eerste gesprek had hiermee en hij vertelde dat die problemen verleden tijd waren. Ze hadden er net een intern gesprek over gehad en alles zou beter geregeld worden. Daar kon ik op vertrouwen.

Het contract
Het standaard contract van Clavis was iets anders dan van de meeste uitgeverijen. Schrijvers kregen geen voorschot. Illustratoren wel, maar die hadden meer werk (aldus de uitgever). De schrijver ontvangt zijn eerste royaltyoverzicht één jaar na het verschijnen van een boek, daarna heeft de uitgever één kwartaal de tijd om te betalen.
Stel het schrijven duurt één jaar, daarna duurt het één jaar voordat het boek in de winkel ligt: dan duurt het ongeveer drie jaar voordat je uitbetaald krijgt.
Goed, zei ik en tekende het contract.

Mijn collega’s hadden gelijk. Clavis was erg leuk om mee samen te werken. Er werd veel aandacht aan de boeken besteed en ze waren erg aardig.
Een paar maanden later vroeg de uitgeverij mij of ik heel snel twee boekjes in de Sesamstraatserie wilde schrijven. Dat wilde ik, maar omdat ik dit in opdracht schreef wilde ik dit keer wel een voorschot. Dat werd beloofd, maar het contract kwam niet. Ik weigerde mijn teksten te mailen. ‘Je mag ons echt vertrouwen,’ schreven ze. Ik hield mijn poot stijf: eerst de contracten met voorschot. En zo geschiedde.
Ik schreef nog meer boeken voor Clavis: De stille dief en Beer en Bever.

Bedelen om betaling
Juni 2008 kwam ik erachter dat de royalty’s van oktober 2006 tot oktober 2007 (€ 3.364,13) niet betaald waren. Ettelijke mailtjes gingen over en weer.
‘Je hoort nog snel van me, lieve Rian.’
‘Zoals steeds stuur ik je een hartelijke en warme groet, lieve Rian.’
‘Ik weet zelf niet wat er misgegaan is, beste Rian, maar wil me natuurlijk zeker bij jou excuseren voor wat er misgelopen mocht zijn. ’
Dat klonk goed, maar er kwam geen geld. Ik bleef mailen.
‘Eind deze maand zal de betaling in orde gebracht worden.’
‘Ik heb vandaag nog contact opgenomen met de boekhouding om me te informeren over je betaling en het klopt dat er was toegezegd om de betaling eind juli in orde te brengen. Dat had ik ook duidelijk aan jou gecommuniceerd, maar de boekhouding laat me weten dat het echt niet gelukt is.’
Uiteindelijk heb ik na maanden zeuren betaald gekregen.

Heb jij betaald gekregen?
Augustus 2009 mailde een schrijfster mij: ‘Krijg jij wel betaald van Clavis?’ Van meer schrijvers en illustratoren hoorde ik dat er problemen waren met Clavis. Zodra ze stopten bij deze uitgever bleek het helemaal moeilijk om het geld te innen. Een illustrator vertelde mij dat hij altijd met Clavis zo werkt: eerst de openstaande betalingen storten en dan pas gaan de tekeningen weg.
Ik dook in de papieren en zag dat ik inmiddels weer € 2.298,33 tegoed had. Dat had al ruim een jaar geleden betaald moeten worden. Ik ben vaak zo druk dat ik niet altijd oplet of betalingen binnen komen. Ik ben schrijver: geen incassobureau. Opnieuw begon ik te mailen met verzoeken om het geld. Maar wat kun je doen als individuele schrijver? Je wilt de relatie niet verstoren. Dus je blijft beleefd aandringen. Je bedelt en smeekt.

Advocaat
In diezelfde tijd was mijn boek Het lettercircus uitverkocht. Clavis besloot het niet te herdrukken, maar als POD (printing on demand) aan te bieden. Ik schreef dat ik niet akkoord ging en claimde de rechten terug. Clavis vond dat POD onder de nevenrechten viel en we kwamen er niet uit.
Via de VvL (Vereniging van letterkundigen) kreeg ik een advocaat. Deze vertelde mij dat het boekcontract van Het lettercircus door Clavis niet werd nageleefd omdat ze de royalty’s niet betaald hadden, dus daarom kon worden ontbonden. De advocaat regelde ook dat ik al mijn achterstallige royalty’s (€ 2.298,33) betaald kreeg. De advocaat was bijna net zo duur, dus zonder hulp van de VvL had ik dit niet kunnen doen.

En nu?
Ik ben gestopt bij Clavis. Al mijn boeken bij hen zijn uitverkocht. Ik krijg nog € 242,43 van ze en dat mail ik ze ongeveer eens per week. Maar nu ik niet meer bij ze publiceer is het moeilijker. Reageerden ze vroeger nog met hartelijke boekengroetjes, nu zwijgen ze. Op 12 januari 2011 heb gemaild dat ik de publiciteit ging zoeken. Ook daarop zwegen ze.
Maar ik zwijg niet. Ik vind dat het zo niet langer kan. Het is voor schrijvers en illustratoren die nog bij Clavis publiceren lastig om openlijk ten strijde te trekken. ‘Je bijt niet in de hand die je voedt,’ zei een illustrator tegen me. Dus daarom doe ik het.
Meteen na plaatsing van dit blog heb ik een reactie gevraagd en beloofd dat ik die zou publiceren. Er kwam geen reactie. Op maandagochtend 9.46 uur heb ik dat nogmaals gedaan.
Ik hoop dat uitgeverij Clavis alsnog op dit blog gaat reageren. En ook van collega’s kinderboekenmakers hoor ik graag een reactie. Misschien kunnen we hier onze krachten bundelen.

UPDATE 25 januari 2011
Gisteren om 17.02 uur kreeg ik een mail van de directeur van uitgeverij Clavis, waarin onder meer stond dat hun raadsman mij zal contacteren om een gepaste schadevergoeding te eisen voor de schade die ik hen heb willen toebrengen met mijn blog.

UPDATE 26 januari 2011
Uitgeverij Clavis heeft een open brief verzonden aan haar auteurs en illustratoren.
Van hun raadsman heb ik niets meer vernomen.
Jeugdschrijvers in de clinch met uitgeverij, artikel in De Morgen
Auteurs klagen over Clavis, reportage op TVL

UPDATE 27 januari 2011
Limburgse investeringsmaatschappij LRM gaat onderzoeken of de aantijgingen over uitgeverij Clavis waar zijn.
Uitgeverij Clavis geeft toe dat ze auteurs laattijdig uitbetaalt, artikel in De Morgen
Uitgeverij Clavis onder vuur, artikel in Het belang van Limburg.
Liquiditeitsprobleem kan goede naam van Uitgeverij Clavis besmeuren, artikel in Focus op Hasselt
Vlaamse auteursvereniging roept gedupeerden op zich te melden.
Philippe Werck (Clavis): ‘We zijn absoluut correct in onze afrekeningen’, artikel in Boekblad

UPDATE 29 januari 2011
Onderzoek naar achterstallige betalingen bij kinderboekenuitgever, artikel in De Morgen.
Auteursbond wijst uitgeverij Clavis terecht, artikel in De standaard.
We betalen te laat, maar wel correct, artikel in Het Belang van Limburg

UPDATE 30 januari 2011
LRM onderzoekt toestand bij Clavis, reportage TVL

UPDATE 31 januari 2011
Problemen betaling door Clavis lijken structureel, artikel in Boekblad

UPDATE 2 februari 2011
Persbericht Clavis en LRM (pdf)
Opvallend: LRM stelt nieuwe CEO Clavis aan, artikel op Limburgnieuws.be
Nieuwe topman bij uitgeverij Clavis, artikel op Het belang van limburg
Doorbraak in Clavisdossier! persbericht van Vlaamse auteursvereniging
Investeringsmaatschappij LRM bedingt nieuwe CEO bij Clavis, artikel in Boekblad
Oproep BNO aan illustratoren om klachten te melden.
Oprichter Radson Alutherm moet Clavis bijsturen, artikel Madeinlimburg.be
Nieuwe baas bij Clavis, reportage op TVL
Nieuwe CEO Willy Vanden Poel moet orde op zaken stellen bij Clavis, artikel in Focus op Hasselt
Clavis stelt nieuwe CEO aan na misstanden, artikel op Boekblog.
Probleem bij Clavis zo snel mogelijk oplossen, artikel op deredactie.be
Nieuwe topman bij uitgeverij Clavis, artikel boekenvak.be

UPDATE 3 februari 2011
Willy Vanden Poel is nieuwe topman bij uitgeverij Clavis, artikel Nieuwsblad.be (pdf)
Nieuwe topman bij Clavis na klachten over wanbetaling, artikel De Morgen (pdf)
Jeugdboekenuitgever krijgt waakhond, artikel in De standaard (pdf)
Nieuwe topman uitgeverij Clavis onderzoekt klachten wanbetalingen, artikel in Het laatste Nieuws (pdf)
Grote schoonmaak bij Clavis, artikel in De Standaard Mobiel

UPDATE 5 februari 2011
Uitgeverij Clavis vervangt top na klachten over trage betaling, artikel in NRC (pdf)

OPROEP: De vlaamse auteursvereniging VAV heeft op 25 februari a.s. overleg met Clavis.
De Nederlandse VvL vraagt of Nederlandse auteurs met klachten zich ook snel bij haar willen melden, zodat zij deze kunnen doorspelen naar de VAV.
Het gaat om: naam, korte weergave van het probleem: titel van het boek en hoeveel jaren achterstand.
Graag alles schriftelijk naar vvl@vsenv.nl

OPROEP: BNO roept illustratoren op om klachten te melden.

UPDATE 28 februari 2011: ik heb begin februari nogmaals de bestanden van mijn niet leverbare boeken teruggevraagd. Op een verzoek in oktober 2010 was niet gereageerd. Willy vanden Poel belt mij persoonlijk hierover op en zegt dat in orde gemaakt kan worden als de illustratoren van mijn boeken ook hun rechten terugvragen. Hij bedankt me voor mijn blog en noemt het een zegen voor Clavis, omdat nu orde op zaken gesteld kan worden en bedankt me. Een fijn gesprek.

UPDATE 11 juli 2011
LRM stapt uit uitgeverij Clavis, artikel Gazet van Antwerpen

HOE NU VERDER?
Comments kunnen nog geplaatst worden bij het volgende bericht:
Uitgeverij Clavis, hoe nu verder?

This entry was posted in Kinderboek, Schrijven and tagged , . Bookmark the permalink.

304 Responses to Van schrijver tot bedelaar (over Uitgeverij Clavis)

 1. Diet says:

  Heftig verhaal zeg. Succes Rian, wellicht kan een gezamenlijk offensief van schrijvers en illustratoren iets veranderen.

 2. Linda van Mieghem says:

  Hallo Rian,

  Ik sta er versteld van dat de problemen met Clavis nog altijd niet zijn opgelost. Wie kan er iets aan veranderen? Zelf ben ik jaren geleden, met pijn in het hart, ingegaan op het aanbod van de auteursvereniging om samen met andere gedupeerden een advocaat onder de arm te nemen. Tja, en dan houdt de fijne samenwerking met de redacteuren op, natuurlijk. Schitterend dat je ermee naar buiten komt.

  Linda

 3. Dit verhaal is zo schrijnend… en zo herkenbaar. In 2002 volgde ik uitgeefster Hilde Vanmechelen die bij Davidsfonds-Infodok vertrok en haar eigen uitgeverij begon, Afijn, onder de vleugels van Clavis. Ik had met Hilde altijd uitstekend samengewerkt en zij verzekerde me dat er op dat punt niets zou veranderen, ook al was Afijn dan een imprint van een uitgeverij die toen al de naam had het niet zo nauw te nemen met het betalen van haar auteurs. Het eerste boek dat Afijn publiceerde was mijn adolescentenroman “De Engel van Mons”. Het contract, opgesteld onder supervisie van Hilde, was oké. In 2003 verscheen “Een lek in de hel”, in 2004 een herdruk van “De Rechtvaardige Rechters”, die binnen de drie maanden ook bij Afijn uitverkocht was en al meteen een herdruk beleefde. Ik was tot op dat ogenblik zonder problemen aan mijn centen geraakt (dankzij Hilde), maar toen liep het mis. Hilde ging weg bij Clavis en de betaling voor twee drukken “De Rechtvaardige Rechters” kwam er niet door. Ondertussen lagen er alweer een paar andere boeken onder contract bij Afijn: nog een herdruk (“Nu slaapt Toetanchamon”) en een nieuwe roman, “Duivelsteen”. Om een lang verhaal zeer kort te maken: na ettelijke vriendelijke, maar vervolgens steeds minder vriendelijke mails ben ik naar een advocaat gestapt, en twee processen later ben ik eindelijk aan mijn zuurverdiende geld geraakt, niet alleen voor “De Rechtvaardige Rechters” en “Nu slaapt Toetanchamon”, maar daarna ook voor “Duivelsteen”. De uitgeverij met het hart voor kinderen en jeugdboeken – en jammer genoeg niet voor jeugdschrijvers – heeft één en ander zo smerig gespeeld, dat het één van de redenen is geworden waarom ik in 2005 voorgoed ben gestopt met het schrijven van jeugdboeken.

 4. Chapeau Rian, wat moedig van je om dit aan te kaarten. Velen durven niet met naam en toenaam hun mening en ervaring hier te berde te brengen. Jij durft je nek uit te steken. Petje af.

  Niet alleen uitgeverij Clavis maakt zich schuldig aan dit soort zaken er zijn er meer. Het zal ook altijd voorkomen. Ook het doen alsof er minder boeken zijn verkocht, inderdaad de slechte bereikbaarheid et cetera. Je kunt nou eenmaal niet in de boeken kijken. Ja dat kun je wel maar je wilt de relatie niet verstoren. Een zeer precaire situatie dus.
  Reeds lange tijd terug heb ik Tros Radar en Kassa hierover gemaild (inzake internetuitgevers). Gelukkig is het mij nooit overkomen maar ik zie dat er meer en meer op een verdachte manier door uitgevers wordt geprofiteerd van degenen die eigenlijk alles mogelijk maken.

  Nu maakt Clavis zich dus zorgen over de schade die dit blog hun toebrengt? Ongelofelijk. En de schade die ze hun illustratoren en auteurs aanbrengen dan? Dat is van ondergeschikt belang zeker…

 5. illustrator says:

  Beste Rian,

  Een schadevergoeding??????????????????????
  Weet dat je gesteund wordt door al deze mensen hier. Het is zo goed dat dit naar buiten wordt gebracht. Nogmaals: dank je wel! Op dit moment wordt ik (dankzij jou) nu behoed voor grote schade, schaamte, en tijdrovend gedoe, waar mijn werk en creatieve denken alleen maar onder lijdt als een leeglopende fietsband.
  Houdt ons op de hoogte van communicatie met Clavis. Wij steunen je en lichten de bond in. En/of ondernemen andere stappen. Er zijn teveel mensen die schade hebben c.q. slecht behandeld zijn.

 6. Roeleke says:

  Ik had al op facebook gereageerd maar doe het hier nog eens. het klinkt behoorlijk alarmerend, en heel vervelend dat je als schrijver en/of illustrator zo afhankelijk bent van zo’n uitgeverij! We krijgen veel aangeboden van Clavis, zo’n verhaal verwacht je niet achter zo’n succesvolle uitgeverij. Misschien gaat deze uitgeverij aan zijn succes ten onder? Veel PR maar geen goede arbeidsvoorwaarden voor de schrijvers/illustratoren? Als ze allemaal ontevreden weggaan, naar andere uitgeverijen, (die afspraken wel nakomen) dan valt er uiteindelijk nog maar weinig PR te verzorgen.

 7. Lorna says:

  Je blog heeft in ieder geval zijn doelgroep bereikt. Ik zou zeggen: blijf ons op de hoogte houden! En ik hoop dat je je gesteund weet door vele collega’s.

 8. auteur bij Clavis says:

  Er zit voor Clavis maar één ding op: zorgen dat niemand kan twijfelen aan hun goede naam. Dat betekent: mooie boeken uitbrengen (dat doen ze), goede afspraken maken (en nakomen uiteraard) en zorgvuldig omgaan met het goud van je onderneming: schrijvers, illustratoren en al die anderen die een bijdrage leveren aan de totstandkoming van de Clavis-producten (en dat doen ze overduidelijk niet). Want hoe aardig ook, zorg je niet goed voor hen, dan ben je bezig het fundament onder je onderneming weg te halen en dat gaat op den duur natuurlijk mis. Investeren in prachtige stands op allerlei beurzen is prima en hoort bij ondernemen, maar niet als aan de andere kant je auteurs en illustratoren moeten bedelen, wekelijks of maandelijks moeten mailen of bellen, advocaten inschakelen…
  Want je kunt wel kinderdromen waar willen maken, maar er bestaan ook nog zoiets als fatsoensnormen en je gewoon aan de regels houden.
  Ik ben ook een ondernemer en wil mij voor 100% inzetten om samen met de uitgever van een boek een succes te maken. Maar gewoon, zoals bij alle goede uitgevers, met een voorschot en op tijd betaalde royalties. Gebeurt dit niet, dan ben ook ik weg.

 9. Johan says:

  Bedankt om dit in het open te brengen, Rian!

  Zelf ben ik in 2000 bij Clavis gedebuteerd en de eerste jaren heb ik nooit problemen ervaren. Vanaf ca. 2005 is het echter mis beginnen lopen. Er werden beloftes gemaakt die niet werden nagekomen, onbetaalde afrekeningen stapelden zich op en illustratoren werden niet betaald. Omdat herhaaldelijk aandringen niets uithaalde, heb ik er toen mee gedreigd om met mijn pas ingediende manuscript naar een andere uitgeverij te stappen. Dat werkte, maar het jaar daarop was het opnieuw prijs. Ik heb Clavis toen laten weten dat ik niet van dreigen hou en een pas ingediend manuscript zonder meer bij hen weggehaald. Ik publiceer nu al vijf jaar bij Abimo en heb er spijt van dat ik deze uitgeverij niet eerder ontdekt heb.

  Maar daar bleef het uiteraard niet bij. Ik had nog vier boeken bij Clavis en het is inderdaad zo dat een auteur die niet meer bij Clavis uitgeeft tegen een muur botst wanneer hij naar zijn geld vraagt. Gelukkig heeft Clavis de meeste van mijn boeken op korte termijn verramscht en heb ik ze naar Abimo kunnen overbrengen.
  Aangezien er nog een handvol afrekeningen onbetaald bleven, heb ik me ook bij de actie van de VAV aangesloten en heb ik uiteindelijk toch mijn geld gezien, tot op de laatste cent.

  Einde verhaal? Nee hoor. Ook dit jaar liggen er weer een paar kleinere afrekeningen in mijn la en ik vrees dat ik weer de VAV ga moeten aanspreken om ook dat geld te zien.

  Een goed raad aan alle jeugdauteurs en zeker aan wie op zoek is naar een uitgeverij: loop in een wijde boog om Clavis heen. Er zijn tientallen uitstekende uitgeverijen van jeugdboeken in Vlaanderen en Nederland. Trap niet in de Clavis val!

 10. Sander says:

  Pijnlijk verhaal! Helaas past Clavis deze maffiatechniek al JAAAAREN toe en zullen ze dat nog JAAAAREN blijven doen. Het zijn gangsters. Op de boekenbeurs in Antwerpen de grootste stand, maar hun grondstof (auteur en illustrator) behandelen ze als vuil, behalve de echt grote namen die ze niet kunnen missen. Ik KOOP al jaren geen boeken meer als ze door Clavis gepubliceerd zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *