Van schrijver tot bedelaar (over Uitgeverij Clavis)

Ik ben boos op uitgeverij Clavis. Ik zou u daar niet mee lastig vallen als ik de enige was. Maar deze uitgeverij komt er al jaren mee weg om haar illustratoren en schrijvers niet of veel te laat te betalen.

het lettercircusToen ik in 2004 een tekst bij ze aanbood (Het lettercircus) werd ik door collega’s gewaarschuwd: met Clavis kun je fijn samenwerken, ze hebben goede redacteuren, ze zijn aardig, maar ze betalen niet. Ik confronteerde de redacteur met wie ik mijn eerste gesprek had hiermee en hij vertelde dat die problemen verleden tijd waren. Ze hadden er net een intern gesprek over gehad en alles zou beter geregeld worden. Daar kon ik op vertrouwen.

Het contract
Het standaard contract van Clavis was iets anders dan van de meeste uitgeverijen. Schrijvers kregen geen voorschot. Illustratoren wel, maar die hadden meer werk (aldus de uitgever). De schrijver ontvangt zijn eerste royaltyoverzicht één jaar na het verschijnen van een boek, daarna heeft de uitgever één kwartaal de tijd om te betalen.
Stel het schrijven duurt één jaar, daarna duurt het één jaar voordat het boek in de winkel ligt: dan duurt het ongeveer drie jaar voordat je uitbetaald krijgt.
Goed, zei ik en tekende het contract.

Mijn collega’s hadden gelijk. Clavis was erg leuk om mee samen te werken. Er werd veel aandacht aan de boeken besteed en ze waren erg aardig.
Een paar maanden later vroeg de uitgeverij mij of ik heel snel twee boekjes in de Sesamstraatserie wilde schrijven. Dat wilde ik, maar omdat ik dit in opdracht schreef wilde ik dit keer wel een voorschot. Dat werd beloofd, maar het contract kwam niet. Ik weigerde mijn teksten te mailen. ‘Je mag ons echt vertrouwen,’ schreven ze. Ik hield mijn poot stijf: eerst de contracten met voorschot. En zo geschiedde.
Ik schreef nog meer boeken voor Clavis: De stille dief en Beer en Bever.

Bedelen om betaling
Juni 2008 kwam ik erachter dat de royalty’s van oktober 2006 tot oktober 2007 (€ 3.364,13) niet betaald waren. Ettelijke mailtjes gingen over en weer.
‘Je hoort nog snel van me, lieve Rian.’
‘Zoals steeds stuur ik je een hartelijke en warme groet, lieve Rian.’
‘Ik weet zelf niet wat er misgegaan is, beste Rian, maar wil me natuurlijk zeker bij jou excuseren voor wat er misgelopen mocht zijn. ’
Dat klonk goed, maar er kwam geen geld. Ik bleef mailen.
‘Eind deze maand zal de betaling in orde gebracht worden.’
‘Ik heb vandaag nog contact opgenomen met de boekhouding om me te informeren over je betaling en het klopt dat er was toegezegd om de betaling eind juli in orde te brengen. Dat had ik ook duidelijk aan jou gecommuniceerd, maar de boekhouding laat me weten dat het echt niet gelukt is.’
Uiteindelijk heb ik na maanden zeuren betaald gekregen.

Heb jij betaald gekregen?
Augustus 2009 mailde een schrijfster mij: ‘Krijg jij wel betaald van Clavis?’ Van meer schrijvers en illustratoren hoorde ik dat er problemen waren met Clavis. Zodra ze stopten bij deze uitgever bleek het helemaal moeilijk om het geld te innen. Een illustrator vertelde mij dat hij altijd met Clavis zo werkt: eerst de openstaande betalingen storten en dan pas gaan de tekeningen weg.
Ik dook in de papieren en zag dat ik inmiddels weer € 2.298,33 tegoed had. Dat had al ruim een jaar geleden betaald moeten worden. Ik ben vaak zo druk dat ik niet altijd oplet of betalingen binnen komen. Ik ben schrijver: geen incassobureau. Opnieuw begon ik te mailen met verzoeken om het geld. Maar wat kun je doen als individuele schrijver? Je wilt de relatie niet verstoren. Dus je blijft beleefd aandringen. Je bedelt en smeekt.

Advocaat
In diezelfde tijd was mijn boek Het lettercircus uitverkocht. Clavis besloot het niet te herdrukken, maar als POD (printing on demand) aan te bieden. Ik schreef dat ik niet akkoord ging en claimde de rechten terug. Clavis vond dat POD onder de nevenrechten viel en we kwamen er niet uit.
Via de VvL (Vereniging van letterkundigen) kreeg ik een advocaat. Deze vertelde mij dat het boekcontract van Het lettercircus door Clavis niet werd nageleefd omdat ze de royalty’s niet betaald hadden, dus daarom kon worden ontbonden. De advocaat regelde ook dat ik al mijn achterstallige royalty’s (€ 2.298,33) betaald kreeg. De advocaat was bijna net zo duur, dus zonder hulp van de VvL had ik dit niet kunnen doen.

En nu?
Ik ben gestopt bij Clavis. Al mijn boeken bij hen zijn uitverkocht. Ik krijg nog € 242,43 van ze en dat mail ik ze ongeveer eens per week. Maar nu ik niet meer bij ze publiceer is het moeilijker. Reageerden ze vroeger nog met hartelijke boekengroetjes, nu zwijgen ze. Op 12 januari 2011 heb gemaild dat ik de publiciteit ging zoeken. Ook daarop zwegen ze.
Maar ik zwijg niet. Ik vind dat het zo niet langer kan. Het is voor schrijvers en illustratoren die nog bij Clavis publiceren lastig om openlijk ten strijde te trekken. ‘Je bijt niet in de hand die je voedt,’ zei een illustrator tegen me. Dus daarom doe ik het.
Meteen na plaatsing van dit blog heb ik een reactie gevraagd en beloofd dat ik die zou publiceren. Er kwam geen reactie. Op maandagochtend 9.46 uur heb ik dat nogmaals gedaan.
Ik hoop dat uitgeverij Clavis alsnog op dit blog gaat reageren. En ook van collega’s kinderboekenmakers hoor ik graag een reactie. Misschien kunnen we hier onze krachten bundelen.

UPDATE 25 januari 2011
Gisteren om 17.02 uur kreeg ik een mail van de directeur van uitgeverij Clavis, waarin onder meer stond dat hun raadsman mij zal contacteren om een gepaste schadevergoeding te eisen voor de schade die ik hen heb willen toebrengen met mijn blog.

UPDATE 26 januari 2011
Uitgeverij Clavis heeft een open brief verzonden aan haar auteurs en illustratoren.
Van hun raadsman heb ik niets meer vernomen.
Jeugdschrijvers in de clinch met uitgeverij, artikel in De Morgen
Auteurs klagen over Clavis, reportage op TVL

UPDATE 27 januari 2011
Limburgse investeringsmaatschappij LRM gaat onderzoeken of de aantijgingen over uitgeverij Clavis waar zijn.
Uitgeverij Clavis geeft toe dat ze auteurs laattijdig uitbetaalt, artikel in De Morgen
Uitgeverij Clavis onder vuur, artikel in Het belang van Limburg.
Liquiditeitsprobleem kan goede naam van Uitgeverij Clavis besmeuren, artikel in Focus op Hasselt
Vlaamse auteursvereniging roept gedupeerden op zich te melden.
Philippe Werck (Clavis): ‘We zijn absoluut correct in onze afrekeningen’, artikel in Boekblad

UPDATE 29 januari 2011
Onderzoek naar achterstallige betalingen bij kinderboekenuitgever, artikel in De Morgen.
Auteursbond wijst uitgeverij Clavis terecht, artikel in De standaard.
We betalen te laat, maar wel correct, artikel in Het Belang van Limburg

UPDATE 30 januari 2011
LRM onderzoekt toestand bij Clavis, reportage TVL

UPDATE 31 januari 2011
Problemen betaling door Clavis lijken structureel, artikel in Boekblad

UPDATE 2 februari 2011
Persbericht Clavis en LRM (pdf)
Opvallend: LRM stelt nieuwe CEO Clavis aan, artikel op Limburgnieuws.be
Nieuwe topman bij uitgeverij Clavis, artikel op Het belang van limburg
Doorbraak in Clavisdossier! persbericht van Vlaamse auteursvereniging
Investeringsmaatschappij LRM bedingt nieuwe CEO bij Clavis, artikel in Boekblad
Oproep BNO aan illustratoren om klachten te melden.
Oprichter Radson Alutherm moet Clavis bijsturen, artikel Madeinlimburg.be
Nieuwe baas bij Clavis, reportage op TVL
Nieuwe CEO Willy Vanden Poel moet orde op zaken stellen bij Clavis, artikel in Focus op Hasselt
Clavis stelt nieuwe CEO aan na misstanden, artikel op Boekblog.
Probleem bij Clavis zo snel mogelijk oplossen, artikel op deredactie.be
Nieuwe topman bij uitgeverij Clavis, artikel boekenvak.be

UPDATE 3 februari 2011
Willy Vanden Poel is nieuwe topman bij uitgeverij Clavis, artikel Nieuwsblad.be (pdf)
Nieuwe topman bij Clavis na klachten over wanbetaling, artikel De Morgen (pdf)
Jeugdboekenuitgever krijgt waakhond, artikel in De standaard (pdf)
Nieuwe topman uitgeverij Clavis onderzoekt klachten wanbetalingen, artikel in Het laatste Nieuws (pdf)
Grote schoonmaak bij Clavis, artikel in De Standaard Mobiel

UPDATE 5 februari 2011
Uitgeverij Clavis vervangt top na klachten over trage betaling, artikel in NRC (pdf)

OPROEP: De vlaamse auteursvereniging VAV heeft op 25 februari a.s. overleg met Clavis.
De Nederlandse VvL vraagt of Nederlandse auteurs met klachten zich ook snel bij haar willen melden, zodat zij deze kunnen doorspelen naar de VAV.
Het gaat om: naam, korte weergave van het probleem: titel van het boek en hoeveel jaren achterstand.
Graag alles schriftelijk naar vvl@vsenv.nl

OPROEP: BNO roept illustratoren op om klachten te melden.

UPDATE 28 februari 2011: ik heb begin februari nogmaals de bestanden van mijn niet leverbare boeken teruggevraagd. Op een verzoek in oktober 2010 was niet gereageerd. Willy vanden Poel belt mij persoonlijk hierover op en zegt dat in orde gemaakt kan worden als de illustratoren van mijn boeken ook hun rechten terugvragen. Hij bedankt me voor mijn blog en noemt het een zegen voor Clavis, omdat nu orde op zaken gesteld kan worden en bedankt me. Een fijn gesprek.

UPDATE 11 juli 2011
LRM stapt uit uitgeverij Clavis, artikel Gazet van Antwerpen

HOE NU VERDER?
Comments kunnen nog geplaatst worden bij het volgende bericht:
Uitgeverij Clavis, hoe nu verder?

This entry was posted in Kinderboek, Schrijven and tagged , . Bookmark the permalink.

305 Responses to Van schrijver tot bedelaar (over Uitgeverij Clavis)

 1. Pingback: Uitgeverij Clavis stelt nieuwe CEO aan na misstanden met auteurs en illustratoren | Boeken

 2. Dag Rian, waarde collega’s, vrienden van de VAV,

  Een welgemeende proficiat is hier wel op zijn plaats, dacht ik zo. Na een paar eerdere pogingen om de Clavis-stal uitgemest te krijgen, is het eindelijk gelukt. Benodigdheden: een auteur die het lef heeft om onder zijn/haar naam de dingen ook bij hun naam te noemen, de nieuwe sociale media, een paar alerte journalisten en een auteursvereniging die echt gaat voor de belangen van haar leden.

  Los daarvan, blijf ik het verbijsterend vinden dat het zo lang heeft kunnen duren voordat er iets in beweging kwam, zeker als ik hier op deze blog al die verhalen op een rijtje zie staan.

 3. De schuld van Clavis says:

  – Mag ik zo vrij zijn om te dubbel-posten? Ik heb dit bericht daarstraks al op de andere post over Clavis geplaatst… –

  Hallo mede-gedupeerden,

  Met de doorbraak van vandaag komt mijn initiatief een dagje te laat (met de nieuwe CEO van Clavis), maar toch zou het hier even kenbaar willen maken. Rian sprak in bovenstaand bericht over het monitoren van de rekeningen die Clavis maar niet betaalde, ondanks al ons gesmeek, de telefoontjes enzoverder. Want al die tijd vroeg ik me ook af: ben ik de enige (nee, dat bleek eventjes later), en hoeveel gedupeerden zouden er nu zijn, en hoeveel zou Clavis nu eigenlijk nog moeten aan achterstallige betalingen, enzoverder enzovoort.

  Ik ben ook creatief op het vlak van websites, en dus heb ik een website in elkaar geknutseld waarop iedere gedupeerde zijn of haar openstaande rekeningen van Clavis zou kunnen invoeren. Op dit moment heb ik er de getallen van mijn facturen (betaald en onbetaald!) op geplaatst, en enkele van bevriende collega’s. Exacte factuurbedragen zullen nooit worden getoond, jullie namen ook niet. Het is volledig anoniem.
  De info op de website is te zien op http://deschuldvanclavis.x10.bz/overview.php, of apart op http://deschuldvanclavis.x10.bz/debts_overview.php, http://deschuldvanclavis.x10.bz/debts_by_time.php, http://deschuldvanclavis.x10.bz/debts_by_amount.php.

  Het is ook belangrijk om betaalde facturen in te geven, want zo kan er een beeld gevormd worden over de gemiddelde betalingstermijnen die Clavis hanteert/hanteerde.

  Zij die zich geroepen voelen om ook hun bijdrage te leveren aan de website, mogen altijd een mailtje sturen naar deschuldvanclavis@gmail.com; daarop zal ik een login aanmaken. Ik heb geen automatische login-aanmaakprocedure gemaakt, in de hoop dat deze menselijke controle nepperds zou afschrikken.

  Met vriendelijke groeten,
  Een anonieme gedupeerde met kennis van HTML en PHP 🙂

 4. Wat ben ik blij met dit persbericht van de VAV!

 5. Persbericht VAV – 2 februari 2011

  VAV VERHEUGD OVER SNELLE DOORBRAAK IN CLAVIS-DOSSIER
  Ook aanstelling ombudspersoon voor boekenvak is belangrijke stap

  De Vlaamse Auteursvereniging is verheugd over het snelle optreden van de Limburgse investeringsmaatschappij LRM in de zaak-Clavis. De LRM is een belangrijke aandeelhouder in de Hasseltse kinder- en jeugdboekenuitgeverij en stelt er nu Willy Vanden Poel als nieuwe topman aan.
  VAV bond vorige week in de pers de kat de bel aan, naar aanleiding van de vloedgolf aan auteursklachten op de blog van schrijfster Rian Visser. VAV riep auteurs en illustratoren op zich met hun klachten over Clavis bij haar te melden. Inmiddels beweegt er ook wat bij de Vlaamse Uitgeversvereniging en Boek.be.

  Vertrouwen
  De Vlaamse en Nederlandse auteursklachten die VAV over Clavis bereikten en bereiken, zijn talrijk en divers van aard: strafrechterlijk, burgerrechtelijk, deontologisch en menselijk.

  VAV heeft er nu alle vertrouwen in dat de verandering en vernieuwing aan de top van het bedrijf tot een snelle en definitieve doorbraak zullen leiden op al deze vlakken. Voor de gedupeerde auteurs betekent dat onder meer: de betaling van alle achterstallige royalty’s, correcte informatie en afrekeningen, een faire behandeling, contracten die naam waard… Daarbij zal men uiteraard ook moeten kijken naar het rechtzetten van mistoestanden uit het verleden. VAV hoopt dat de uitgeverij op die manier snel een gerespecteerde speler zal worden in het kinder- en jeugdboekenveld.

  Ombudsdienst
  VAV is ontgoocheld dat de Clavis-praktijken jarenlang als een publiek geheim hun ongestoorde gang konden gaan, met veel ergernis, tijd- en geldverlies en zelfs psychische problemen bij veelal jonge auteurs en illustratoren.

  Het krachtige optreden van de LRM als aandeelhouder, de auteurs (dankzij de sociale media) en een belangenbehartiger die hen bijstaat, de communicatie versterkt en de klachten groepeert en uitspit, mag gezien worden als een waarschuwing voor wie in het boekenvak een loopje neemt met de geldende normen, ten koste van de leveranciers van de grondstof van de sector: de auteurs. De Vlaamse Auteursvereniging wijst er ook op dat de jarenlange en massieve wanpraktijken van Clavis bij haar weten een uitzondering zijn.

  De Vlaamse Auteursvereniging is dan ook verheugd over een potentieel belangwekkend initiatief dat Boek.be en de Vlaamse Uitgeversvereniging vandaag in een standpunt aankondigen, bij monde van Geert Joris en Karel De Boeck, directeur en voorzitter van Boek.be, en Geert Van den Bossche en Rudy Vanschoonbeek, gedelegeerd bestuurder en voorzitter van de Vlaamse Uitgeversvereniging (VUV): “Recent heeft Boek.be beslist een ombudsman/vrouw aan te stellen die door alle actoren aanvaard wordt en die de problemen zoals ze zich in de praktijk voordoen met adviezen kan beteugelen. Langs deze weg kan er een de facto deontologische code ontstaan.”

  De Vlaamse Auteursvereniging, die naar aanleiding van de Clavis-problemen al eerder vergeefs aandrong op een door iedereen te respecteren deontologie in het boekenvak, wil hierover het gesprek aangaan met de Vlaamse Uitgeversvereniging en Boek.be.

 6. illustrator says:

  De vraag is hoe ze zo groot zijn kunnen worden, op een eerlijke manier in ieder geval niet…

 7. inwisselbare schrijver x says:

  Gaan we nu vandaag inneens allemaal betaald krijgen? Ik reageer op de prachtig gefomuleerde bijdrage in dit blog van A. Wijckmans) Men gaat daar op dit moment waarschijnlijk als een wervelstorm door de boekhouding.
  Ik herhaal een aantal opmerkingen die op dit blog aan de orde zijn: waar blijven de excuses, hoe voorkomen we dit alles, hoe zorgen we voor betere afspraken/we hebben recht op inzage in hun boekhouding en verkoopcijfers van onze eigen boeken, etc.
  Dank je wel Rian, dat ik niet alleen de kastanjes uit het vuur hoef te halen, ik had anders het onderspit gedolven.

 8. Anne Wyckmans says:

  Dikke pluim voor Rian!
  Indroevig en sedert vele jaren geweten. Het deksel gaat eindelijk van de doofpot.
  Ik word misselijk als ik maar weer eens lees: ‘Een transparante, positieve en creatieve samenwerking die gebaseerd is op eerlijkheid en wederzijds vertrouwen.’
  Ooit was ik zeer gelukkig bij Clavis. Helaas… mijn eerste vraag i.v.m. achterstallige betalingen, dateert van eind 2004.
  Ik laat jullie graag meegenieten van de (bijna laatste) e-mails die ik hen stuurde!

  To: philippe@clavisbooks.com (andere e-mailadressen verwijderd om niemand te kwetsen)
  Subject: oudejaarsherinnering Wed, 31 Dec 2008 11:58:06
  Geachte Clavis-mensen,

  Terwijl ik vanavond een glaasje kraantjeswater drink en een gehaktbal verorber, zal ik aan jullie denken.
  Champagne, oesters en kreeften zullen jullie tafels allicht rijkelijk versieren.
  Zonder ontvangst van auteursrechten kan ik me de smaak van die heerlijkheden zelfs niet meer voorstellen.

  Een heel fijn eindejaar gewenst, Anne Wyckmans
  ______________________________________________________________________________________

  To: philippe@clavisbooks.com (andere e-mailadressen verwijderd om niemand te kwetsen)
  Subject: Vredevolle kerstherinnering van aangetekende zending Wed, 24 Dec 2008 13:21:48

  Mogen Clavis-zielen vrede kennen na betaling van alle achterstallige auteursrechten!
  Het bedrag van € … kan zonder problemen worden overgeschreven.
  Rekeningnummer dat jullie intussen misschien niet meer kennen: …
  Zie eveneens de (onbeantwoord gebleven) aangetekende zending / 05-11-2008

  Vredevolle kerstgroet, Anne Wyckmans

  In augustus 2009 schreef een advocaat een lange brief naar Clavis met daarin de opsomming van al hun nalatigheden… ik zal het jullie besparen, te veel om hier zo maar even op te noemen!
  Drie maanden na dit schrijven, kreeg ik zo maar eventjes 21 achterstallige afrekeningen uitbetaald.
  In die lange brief stond echter ook het volgende:

  3.1. De door CLAVIS gepleegde contractuele inbreuken zijn zo persisterend en substantieel dat mijn cliënte over ruim voldoende rechtsgrond beschikt om in rechte contractbreuk lastens CLAVIS te doen vaststellen en CLAVIS te laten veroordelen tot een schadevergoeding, die ik, onder voorbehoud van vermeerdering pendente litis, begroot op € 1.000,00.

  3.2. Hoe dan ook vordert mijn cliënte de teruggave van alle rechten over alle bij CLAVIS uitgegeven titels. Tenzij U – eveneens binnen de 15 dagen – uitdrukkelijk bevestigt daarmee in te stemmen, zal deze eis onderdeel uitmaken van een lastens CLAVIS te formuleren rechtsvordering.
  __________________________________________________________________________________

  Ik weet nog altijd niet hoe het nu zit met die teruggave van rechten!
  Immers: In oktober 2010 ontving ik een e-mail van (maar weer eens) een nieuwe medewerker met het goede nieuws dat Clavis nogmaals één van mijn boekjes via een winkelketen (partnership, jaren geleden opgestart) zal verspreiden. De afrekening volgt later!

  Vandaag 01-02-2011 (wat een toeval) ontvang ik een afrekening (tot 30-09-2010) van een boek waarvan begin 2010 geen restant meer te vinden was en dat intussen blijkbaar ook nog even als boektopper verscheen… hoera, hoera… Waarom verneem ik dat nu pas?

  Niets nieuws onder de zon, beste mensen. Ik hoop dat dit alles nog een lange staart krijgt.

 9. Bettie Elias says:

  Beste Rian, beste collega’s,

  In 1998 ben ik beginnen uit te geven bij Clavis. In 2007 heb ik de overstap naar Manteau gemaakt omdat er al jaren betalingsproblemen waren, omdat ik het gebedel meer dan beu was. Maar ook door het alom aanwezige gevoel van miskenning, het gevoel dat je bij Clavis als auteur inwisselbaar bent met andere – meestal beginnende – auteurs. Tenminste als je je mond durft open te trekken. En dat heb ik een paar keer gedaan. Op gesprek bij Philippe Werck die mij altijd vriendelijk ontvangen heeft met de smile van een gladde autoverkoper. Niets aan de hand zei hij telkens weer, groeipijnen, dat was alles. Natuurlijk kon ik daar begrip voor hebben. Ik wist ook wel dat het boekenvak niet gemakkelijk is, dat het geen lucratieve bezigheid is, dat voorraadbeheer een dure aangelegenheid is, … Maar op een gegeven moment houdt het begrip op en vind ik dat je best iets anders doet als je snel veel geld wil verdienen met de verkoop van ‘kinderboekskes’. Ik had echter niet door dat de familie Werck daar systematisch haar eigen strategie voor ontwikkeld had. Na het lezen van al deze berichten weet ik beter. Dat het zo erg gesteld is, heb ik wel nooit vermoed. Jammer voor de auteurs die ondertussen zoveel boeken bij Clavis hebben ondergebracht waardoor ze niet zomaar kunnen opstappen.

  Om een lang verhaal kort te maken, in 2009 heb ik mij – tegen beter weten in – toch laten verleiden om nog eens mee te werken aan een project dat Clavis samen met Een Hart voor Limburg had opgezet, een project waarbij er 3.000 boeken gratis zouden verspreid worden in Limburgse scholen. Op deze 3.000 boeken zou ik geen honorarium ontvangen, maar wel op de volgende 2.000 exemplaren die buiten Limburg verspreid zouden worden. Soms doet een mens zoiets, ik stond inhoudelijk achter dit project. Maar ik heb altijd sterk het ‘vermoeden’ gehad dat Clavis mij gerold heeft. Buiten Limburg waren er namelijk weinig of geen boeken te vinden. Cijfers die ik meermaals opgevraagd heb en waar ik maanden op moest wachten waren heel onduidelijk. Mijn onderzoek hiernaar en eventueel protest heb ik laten varen omdat het zoveel tijd en energie kost. Daarom Rian, vind ik het knap dat jij hier tijd en energie hebt ingestoken en dat je op deze manier de wagen aan het rollen hebt gekregen.

  Graag zou ik natuurlijk de 2.545 Eu die ik nog moet krijgen ooit ontvangen. Op 7 oktober ’10 heb ik hiervoor een mailtje gestuurd naar Philippe en dochter Kristien, financieel directeur, maar tot op heden heb ik geen enkel antwoord gekregen. Verder hoop ik dat zowel de Provincie Limburg als de stad Hasselt geen subsidies meer zullen geven aan een bedrijf met zulke wanpraktijken. Als Limburger en Hasselaar zal ik van elke gelegenheid die ik heb gebruik maken om dit aan te kaarten. Voorts hoop ik dat de LRM, die 250.000 Eu in deze firma gestoken heeft en op die manier zelfs aandeelhouder is, zich aan zijn woord houdt en een onderzoek instelt. Dit zijn al minstens 3 niveaus waar Clavis zomaar gemeenschapsgeld binnenrijft.

  Tot slot hoop ik dat alle auteurs en illustrators die ‘gedoemd’ zijn om nog een tijd bij Clavis te blijven, mede door deze actie van Rian, in de toekomst krijgen waar ze recht op hebben.

  Collegiale groeten,

  Bettie Elias

  PS Voor wie het interesseert: voor ik bij Clavis terechtkwam gaf ik mijn boeken een tiental jaren uit bij het toenmalige Bakermat, waar ik op de vlucht ben gegaan voor de financiële problemen en de daarbij horende wanbetalingen. Bakermat was toen eigenaar van Jos Baekens die nu grof geld verdient met de succesvolle reeks Geronimo Stilton. Voor alle duidelijkheid: Jos had het geld niet, maar hield zijn auteurs en illustrators aan het lijntje en maakte misbruik van hun vertrouwen, terwijl Philippe het geld wel degelijk heeft.
  Ik gun Jos zijn succes, ware het niet dat er bij het ter ziele gaan van Bakermat zoveel zwaar gedupeerden waren. Auteurs en illustrators die zwart zaad gezien hebben. Jos, je zal dit ongetwijfeld lezen, maar je kan deze mensen die het toen zo moeilijk hadden (en ik hoor daar voor alle duidelijkheid niet bij) nog altijd geven wat je hen verschuldigd bent, zodat je zonder schaamte op de boekenbeurs kan rondlopen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *