Uitgeverij Clavis, hoe nu verder?

Vandaag werd bekend dat de investeringsmaatschappij LRM uit uitgeverij Clavis is gestapt. De familie Werck heeft de uitgeverij dus weer in eigen handen. Zie het bericht in de Gazet van Antwerpen.

Ruzies liggen hieraan ten grondslag. Ik hoorde afgelopen maanden dat gezinsleden ontslagen waren en dat Philip Werck maar één dag per week op kantoor kwam. Personeel had last van stress. Er was ook goed nieuws: schrijvers en illustratoren kregen door het nieuwe beleid eindelijk hun achterstallige betalingen. Maar hoe moest het creatief verder? Hierover was veel onzekerheid. Een schrijver die op mijn blog onder zijn/haar eigen naam kritisch was geweest, zag zijn/haar boeken in de ramsj gaan. Ik heb bewust niet hierover geschreven. Je moet een uitgeverij tijd geven om een goed, nieuw beleid op te zetten. Voor alle mooie boeken, voor alle goede illustratoren en schrijvers is het van groot belang dat uitgeverij Clavis haar goede naam terug krijgt. Nieuwe mensen aan de top leek mij de enige oplossing. Maar de familie heeft de macht weer gegrepen.

Digitale bestanden

Ik heb afgelopen maanden regelmatig met Willy Vanden Poel gebeld. Die gesprekken gingen over het opvragen van de digitale bestanden van mijn boeken, die door Clavis niet meer uitgegeven worden. Ik vraag al een jaar om mijn bestanden, maar Philippe Werck heeft op mijn brieven nooit gereageerd. In februari dit jaar schreef ik weer een brief. Vanden Poel reageerde wel, maar vroeg € 500,- per titel. Dat is veel geld. Het idee erachter was dat de uitgeverij kosten gemaakt heeft voor redactie van de tekst, scannen van illustraties en vormgeving. Maar die kosten hoeft de auteur niet ineens te gaan betalen als zijn boek niet meer leverbaar is. De auteur is gedupeerd, kan zijn boek niet makkelijk kwijt bij een andere uitgeverij, kan het wel zelf beschikbaar houden als POD (printing on demand) of e-boek, maar dat levert doorgaans niet heel veel op. Andere uitgeverijen leveren de bestanden als goodwill gratis of vragen voor het opzoeken een klein bedrag, bijvoorbeeld € 25,-.

Ook al ben ik met Vanden Poel nog niet tot een regeling gekomen, ik ervoer hem als een zakelijke, integere man en iemand die zich aan afspraken hield. Hij belde altijd terug op de dagen die hij beloofde en we zouden vorige week erover verder praten. Dat gebeurde niet, maar ik was zelf ook een beetje te druk om aan te bel te trekken. Hij stond op mijn lijstje.

Hoe nu verder?

Hoe moet het nu verder? Voordat de LRM ingreep heeft Philip Werck ontkent dat er structureel problemen waren. Bij TV Limburg vertelde hij dat er altijd auteurs mistevreden waren omdat hun boeken niet zo goed liepen. Zou hij, nu hij weer zelf aan het roer staat, excuses aanbieden? Kan de familie Werck het vertrouwen herwinnen?

Gerelateerde berichten:
Van schrijver tot bedelaar

Uitgeverij Clavis belooft beterschap, hoe houden we dat in de gaten?
Open brief uitgeverij Clavis
Wat is een redelijke vergoeding voor de digitale bestanden van je boek?

In de pers:
25 juli 2011 ‘De concurentie is groter’, De Standaard
12 juli 2011 Clavis in handen van familie Werck, TV Limburg
12 juli 2011 LRM stapt uit uitgeverij Clavis, Gazet van Antwerpen
12 juli 2011 Familie Werck (Clavis) koopt aandelen LRM af, Made in Limburg

This entry was posted in Divers. Bookmark the permalink.

13 Responses to Uitgeverij Clavis, hoe nu verder?

  1. Anoniem dus. Helaas. says:

    Dit is een oud blog. We zijn meer dan 10 jaar verder. Is de situatie verbeterd? Ik ben zo dom geweest om voor Clavis te illustreren, voor een habbekrats die ze zelfs niet uit willen/kunnen betalen. Ik durf niet eens in de openbaarheid te klagen, omdat er in mijn contract staat dat ik dan helemaal kan fluiten naar mijn geld. Wat een ongelofelijke klote uitgeverij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *