Een nieuwe manier van (voor-)lezen! Prentenboeken en eerste leesboekjes in de iBookstore.

Het prentenboek Waar kom ik vandaan? is het eerste Nederlandse e-boek met karaoke voorleesfunctie in de iBookstore. Daar zijn we trots op. We hadden al rijke apps gemaakt, maar nu zijn we ook met e-boeken een nieuwe weg ingeslagen.  

Een e-boek en geen app

Sommige nieuwe e-boeken zien er zo gelikt uit dat mensen denken dat het een app is. Wat is het verschil? Apps worden verkocht in de App Store en e-boeken in de iBookstore. Dit zijn twee verschillende winkels van Apple. In de App Store kun je allerlei soorten apps, zoals games, programma’s en boeken kopen. De iBookstore verkoopt alleen e-boeken. Je zou de App Store kunnen vergelijken met een digitaal warenhuis waar, naast boeken, veel andere producten worden verkocht. De iBookstore is daarentegen alleen een boekhandel.

In de iBookstore stonden tot voor kort voornamelijk tekstboeken, flowing books, met een vloeiende opmaak. Je kon bijvoorbeeld de tekst vergroten en dan verliep de opmaak. In de App Store waren wat rijkere boekenapps met bewegend beeld en interactie te vinden. Die verschillen worden kleiner. In de zogenaamde fixed layout boeken in de iBookstore is een vaste opmaak met tekst, beeld, beweging, geluid, video en interactiviteit mogelijk.

Het prentenboek Waar kom ik vandaan?

Dit prentenboek gaat over het meisje Lisa, dat een baby zusje krijgt. Lisa kan zich niet voorstellen dat zij ook een kleine baby is geweest en stelt al haar familieleden de vraag: ‘Waar kom ik eigenlijk vandaan?’ Iedereen vertelt haar een ander fantasievol verhaal. De tekst is van Rian Visser en de grappige tekeningen zijn van Tineke Meirink. Het verhaal wordt voorgelezen door stemactrice Barbara Labrie en diverse anderen om de rollen van Lisa, vader, oom, tante, oma, buurjongen te vertolken. Het boek is bijna een luisterspel.

Wat maakt dit boek zo geschikt voor de iBookstore? In de iBookstore-versie zit een speciale ‘karaoke’ meeleesfunctie, waarbij de tekst die voorgelezen wordt van kleur verandert. Kinderen kunnen zo het verhaal makkelijk volgen, zien wie er aan het woord is en zichzelf laten voorlezen. U kunt kiezen tussen handmatig of automatisch de bladzijden omslaan. Dergelijke boeken zien er in de iBookstore uit als een echt boek, met dubbele pagina’s en een rug.

De verkoop

Zoals we eerder schreven zaten fixed layout e-boeken (epub 3) nog niet standaard in het pakket van Centraal Boekhuis. Onze teleurstelling hierover sloeg om in enthousiasme toen Mathijs Suidman van het Centraal Boekhuis bereid bleek om aanbieden bij de iBookstore versneld mogelijk te maken. Heel veel dank hiervoor!

De plannen

De karaoke voorleesfunctie die de iBookstore biedt is ideaal voor prentenboeken, maar zeker ook voor eerste leesboekjes. We zijn daarom bezig om een serie leesboekjes te maken voor kinderen die net leren lezen. We hopen dat ze nog deze maand in de iBookstore zullen verschijnen.

This entry was posted in E-book, Kinderboek. Bookmark the permalink.

3 Responses to Een nieuwe manier van (voor-)lezen! Prentenboeken en eerste leesboekjes in de iBookstore.

 1. Pingback: AVI lezen op de iPad of iPhone: leesboekjes met geluid zijn een succes! | Rian Visser

 2. Maria de Blok says:

  Leuk boek. Goed voorgelezen. Het mee kleuren van de letters is in sommige apps van prentenboeken ook mogelijk. Jammer dat er verder geen bewegende onderdelen zijn om aan te klikken. Mijn ervaring is dat leerlingen dat heel leuk vinden.

 3. frederieke says:

  Hallo,

  wil graag boeken van De Klub bestellen voor mijn 9-jarige dochter maar deze boeken zijn niet beschikbaar in de amerikaanse ibook-store…

  komen deze beschikbaar of zijn er andere mogelijkheden om deze boeken te lezen?

  alvast bedankt voor uw reactive,

  frederieke adriaanse

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *