Archief

Uitgeverij Clavis belooft beterschap, hoe houden we dat in de gaten?

Zoals blijkt uit de reacties op dit blog zijn afgelopen jaren tientallen schrijvers en illustratoren redelijk solitair aan het strijden geweest om hun royalty’s bij uitgeverij Clavis te innen. We schaamden ons dat we moesten bedelen, in plaats van hard te roepen dat het een schande was dát we moesten bedelen.

Er wordt aan gewerkt
De Vlaamse auteursvereniging VAV verzamelt al een tijdje dossiers van gedupeerden. Ik raad Nederlandse schrijvers aan lid te worden van de VVL en Nederlandse illustratoren van de BNO en bij deze organisaties je klachten te melden. De Limburgse investeringsmaatschappij LRM heeft aangekondigd onderzoek naar de financiën van uitgeverij Clavis te doen. In de media heeft Philippe Werck, directeur van uitgeverij Clavis, beloofd om binnen een paar maanden de achterstanden in uitbetalingen bij te werken.

Swimmy
Ik heb afgelopen dagen lopen piekeren op welke manier wij als schrijvers en illustratoren kunnen zien of uitgeverij Clavis haar belofte nakomt. Hierbij moest ik aan Swimmy denken, het kleine visje uit het prentenboek van Leo Lionni.

Monitoren
Vele kleine visjes maken één grote. Zou er een manier zijn om als groep zichtbaar te maken wie nog royalty’s van Clavis tegoed heeft en wie inmiddels betaald is? Ik dacht aan een lijst met onze namen publiceren, waarbij iedereen die betaald heeft gekregen zijn naam groen maakt, zodat de lijst langzaam van kleur verandert. Of dit de beste manier is weet ik niet, maar ik denk dat het goed is om uitgeverij Clavis publiekelijk te kunnen monitoren. Zodat we allemaal kunnen zien hoe goed uitgeverij Clavis haar best doet haar beleid te veranderen.

UPDATE 3 februari 2011
Willy Vanden Poel is nieuwe topman bij uitgeverij Clavis, artikel Nieuwsblad.be (pdf)
Nieuwe topman bij Clavis na klachten over wanbetaling, artikel De Morgen (pdf)
Jeugdboekenuitgever krijgt waakhond, artikel in De standaard (pdf)
Nieuwe topman uitgeverij Clavis onderzoekt klachten wanbetalingen, artikel in Het laatste Nieuws (pdf)

OPROEP: De vlaamse auteursvereniging VAV heeft op 25 februari a.s. overleg met Clavis.
De Nederlandse VvL vraagt of Nederlandse auteurs met klachten zich ook snel bij haar willen melden, zodat zij deze kunnen doorspelen naar de VAV.
Het gaat om: naam, korte weergave van het probleem: titel van het boek en hoeveel jaren achterstand.
Graag alles schriftelijk naar vvl@vsenv.nl

14 comments to Uitgeverij Clavis belooft beterschap, hoe houden we dat in de gaten?

  • dag Rian, het is belangrijk dat iedere auteur of vertaler die geld tegoed heeft van Clavis zich meldt bij de VvL. De VAV (de Vlaamse Auteursvereniging) heeft op 25 februari a.s. overleg met Clavis. Men moet dan de omvang van het probleem kunnen aantonen, zodat het serieus kan worden aangepakt. Vanuit de VvL zal ik een oproep naar leden sturen.
    Het gaat om: naam, korte weergave van het probleem: titel van het boek en hoeveel jaren achterstand.
    Kun je dit benadrukken op je blog?
    De VvL kan worden bereikt via http://www.vvl.nu en vvl@vsenv.nl. Graag alles schriftelijk.
    Janne Rijkers, coordinator VvL

Leave a Reply

 

 

 

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>