Uitgeverij Clavis belooft beterschap, hoe houden we dat in de gaten?

Zoals blijkt uit de reacties op dit blog zijn afgelopen jaren tientallen schrijvers en illustratoren redelijk solitair aan het strijden geweest om hun royalty’s bij uitgeverij Clavis te innen. We schaamden ons dat we moesten bedelen, in plaats van hard te roepen dat het een schande was dát we moesten bedelen.

Er wordt aan gewerkt
De Vlaamse auteursvereniging VAV verzamelt al een tijdje dossiers van gedupeerden. Ik raad Nederlandse schrijvers aan lid te worden van de VVL en Nederlandse illustratoren van de BNO en bij deze organisaties je klachten te melden. De Limburgse investeringsmaatschappij LRM heeft aangekondigd onderzoek naar de financiën van uitgeverij Clavis te doen. In de media heeft Philippe Werck, directeur van uitgeverij Clavis, beloofd om binnen een paar maanden de achterstanden in uitbetalingen bij te werken.

Swimmy
Ik heb afgelopen dagen lopen piekeren op welke manier wij als schrijvers en illustratoren kunnen zien of uitgeverij Clavis haar belofte nakomt. Hierbij moest ik aan Swimmy denken, het kleine visje uit het prentenboek van Leo Lionni.

Monitoren
Vele kleine visjes maken één grote. Zou er een manier zijn om als groep zichtbaar te maken wie nog royalty’s van Clavis tegoed heeft en wie inmiddels betaald is? Ik dacht aan een lijst met onze namen publiceren, waarbij iedereen die betaald heeft gekregen zijn naam groen maakt, zodat de lijst langzaam van kleur verandert. Of dit de beste manier is weet ik niet, maar ik denk dat het goed is om uitgeverij Clavis publiekelijk te kunnen monitoren. Zodat we allemaal kunnen zien hoe goed uitgeverij Clavis haar best doet haar beleid te veranderen.

UPDATE 3 februari 2011
Willy Vanden Poel is nieuwe topman bij uitgeverij Clavis, artikel Nieuwsblad.be (pdf)
Nieuwe topman bij Clavis na klachten over wanbetaling, artikel De Morgen (pdf)
Jeugdboekenuitgever krijgt waakhond, artikel in De standaard (pdf)
Nieuwe topman uitgeverij Clavis onderzoekt klachten wanbetalingen, artikel in Het laatste Nieuws (pdf)

OPROEP: De vlaamse auteursvereniging VAV heeft op 25 februari a.s. overleg met Clavis.
De Nederlandse VvL vraagt of Nederlandse auteurs met klachten zich ook snel bij haar willen melden, zodat zij deze kunnen doorspelen naar de VAV.
Het gaat om: naam, korte weergave van het probleem: titel van het boek en hoeveel jaren achterstand.
Graag alles schriftelijk naar vvl@vsenv.nl

This entry was posted in Kinderboek, Schrijven and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.

14 Responses to Uitgeverij Clavis belooft beterschap, hoe houden we dat in de gaten?

 1. 10 jaar!!! says:

  Dag,

  Ik heb een 10 JARIG PROCES met CLAVIS uitgevochten in het Justitiepaleis te Brussel ( ik had een kinderboekje geschreven en getekend ).
  Liegen ( al stond het wit/zwart op papier), bedriegen, dreigen (via mijn werkgever !! -waar ik nog járen bij moest werken ..,met de bijkomende gevolgen!! ), te gek voor woorden…
  Uiteindelijk heb ik het gewonnen en dat is ook alles: mijn advokaat heb ik kunnen betalen en mijn onkosten en excuses of iets wat er ook maar op leek..niks van!
  Ik heb nooit meer getekend of geschreven

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *