De boekenbus. Versjes over reizen en vervoer

Tekst Rian Visser. Illustraties Tineke Meirink
ISBN 9789491647222

Wij wachten op de boekenbus. Heeft iemand soms de bus gezien?
De boekenbus komt elke week. Is er iets gebeurd misschien?

Twintig herkenbare versjes over een ruimtereis, verhuizen, de pakketbezorger, tellen met speelgoedauto’s, een helikopterpiloot, een hondenfietsmand, nieuwe rolschoenen en nog veel meer!

Toet-toet-toet!
Kijk uit! Aan de kant!
Deze weg is van mij.
Opzij, opzij!

Illustrator Tineke Meirink heeft een bijzonder manier van kijken. In alledaagse dingen ziet ze mensen, voertuigen of andere dingen. Zij noemt dit Stop:Watch. Stop en kijk.

Bij dit boek hoort een toneeltekst en een digibordles boordevol liedjes, spelletjes, knutselvoorbeelden en tips om met het thema van de kinderboekenweek 2019 te werken.

BIBLION
Vierkante uitgave met twintig versjes over verkeer en vervoer in de ruimste zin van dat onderwerp. Er wordt speels gerijmd over o.a. rolschoenen, een ufo, een brokkenpiloot, een ruimtereis en een hondenfietsmand. Soms is de tekst speels vormgegeven, bijvoorbeeld in de vorm van een auto of zinnen die dobberend op het water drijven bij het bootje van papier. De illustraties zijn creatief en hebben een bepaalde bevreemding en eigenzinnigheid. Het zijn bewerkte foto’s waarbij een element uit het versje wordt geïllustreerd, of naar eigen verbeelding van de illustrator wordt belicht: een wolk is omgetoverd tot wolkenhaai en een besneeuwde auto krijgt een gezicht door twee ogen. De schutbladen, waarop stenen en keien als vervoermiddelen zijn afgebeeld, zijn het bekijken waard. Sommige versjes bieden interactieve mogelijkheden: het telversje, een raadsel en het bewegingsversje waarin kinderen gestimuleerd worden bewegingen met armen en benen te maken. Gezien de extra mogelijkheden (via rianvisser.yurls.net) als een digibordles en een toneelstuk bij het titelvers is deze uitgave ook geschikt voor groepen/klassen. Vanaf ca. 3 t/m 6 jaar. Thema Kinderboekenweek 2019.

Informatie en bestellen De Boekenbus.


 

De wedstrijd van Schildpad en Haas

Eerder maakten Tineke Meirink en ik het prentenboek De wedstrijd van Schildpad en Haas.
Leuk bij het thema sport over om te praten over executieve functies, zoals doorzettingsvermogen.

This entry was posted in Kinderboek, Onderwijs and tagged , , , . Bookmark the permalink.