Open brief uitgeverij Clavis

Zojuist heeft uitgeverij Clavis een open brief verzonden aan haar contacten. Hierin is te lezen dat voormalig directeur Philippe Werck per 25 maart j.l. is afgetreden als lid van de raad van Bestuur en nog slechts één dag per week beschikbaar is voor het binnenhalen van creatief talent. De zakelijke leiding is, zoals al bekend was, overgenomen door de heer Willy Vanden Poel. Daarnaast heeft er een kapitaalinjectie plaatsgevonden om openstaande betalingen te voldoen en een gezonde bedrijfsvoering na te streven.

U kunt de brief hier lezen.

Hoe is het afgelopen maanden gegaan?

Via mijn blog, mail en gesprekken heb ik afgelopen weken van verschillende schrijvers en illustratoren gehoord dat er meer betalingen en overzichten binnenkwamen dan ooit. Er zijn er nog wel zorgen. Het vertrouwen van veel mensen is flink geschaad en het is nog aan de familie Werck dit vertrouwen te herstellen.

Ik heb van een auteur begrepen dat uitgeverij Clavis onlangs het Vlaamse modelcontract heeft ingesteld, waarin standaard een voorschot is opgenomen. Helaas hadden ze dit voorschot op € 0,- gezet. Ook de betalingstermijn die Clavis hanteert is nog niet conform het modelcontract, maar gelijk aan de oude regeling van 5 kwartaal na publicatiedatum. Het is natuurlijk de bedoeling dat uitgeverij Clavis een modeluitgeverij wordt. Hopelijk heeft de uitgeverij met de nieuwe kapitaalinjectie nu de mogelijkheid om deze betalingstermijn en voorschotregeling aan te passen. Ook zou het fijn zijn als uitgeverij Clavis de kapitaalinjectie gebruikt om auteurs van wie zij afscheid genomen hebben hun bestanden te overhandigen volgens een prijs die in lijn ligt met wat andere uitgevers een ‘redelijke vergoeding’ vinden.

Reageren helpt!

Ik hoor graag op dit blog van schrijvers en illustratoren welke positieve of negatieve ontwikkelingen er zijn.

Meer over Clavis:

Van schrijver tot bedelaar (over Uitgeverij Clavis)
Uitgeverij Clavis belooft beterschap. Hoe houden we dat in de gaten?
Wat is een redelijk vergoeding voor de digitale bestanden van je boek?

This entry was posted in Divers and tagged , . Bookmark the permalink.

7 Responses to Open brief uitgeverij Clavis

 1. diet says:

  Misschien is het iets Belgisch om zo’n puur zakelijke, formele brief te sturen? Laten we ze het voordeel van de twijfel geven, wie weet valt het allemaal mee!

 2. Aan de positieve kant, na de aanstelling van Vanden Poel waren alle openstaande rekening nog dezelfde week betaald.

  Anderzijds heeft de ervaring mij geleerd dat bij de aanstelling van CEO’s en manangers heel vaak meer voor de bijl gaat dan alleen maar de problemen die opgelost dienen te worden. Menselijkheid, warmte en creativiteit in een bedrijf zijn daarbij de eerste slachtoffers. Geen betere illustratie hiervoor dan deze brief. Hij lijkt wel door een machine opgesteld.

 3. Clavis, de uitgeverij, waar dromen lang dromen blijven….

 4. Ridder says:

  Het maakt niet uit of er boekjes of verwarmingen in de opslagplaats liggen. Het maakt uit of er een verkoopsstrategie is; welke dat is; of er een management is; en welke vorm dat is; of er een leiding is; en wie dat ook effectief is….
  Tot februari was er “hormonaal beleid”. Ofwel knikte je braaf ja, smeekte je op je knieen voor geld; hield je je vooral klein en paste je in de kraam. Ofwel; zoals ik, had je een grote mond, en werd je “verbannen”.
  Ik ben blij dat hij de leiding heeft. Omdat ik weet dat het nu alleszinds veel eerlijker eraan toe gaat. Inderdaad; boekjes zijn geen verwarmingsonderdelen. Maar ik kan je garanderen dat een leidinggevend figuur die dit soort mis-toestanden moet herstellen best meer afweet over leiding geven. In dit stadium denk ik zelfs dat de boekjes even op de tweede plaats staan. Eerst alles herstellen, financieel en menselijk. Daarna komen misschien opnieuw toekomstdromen. Ik ben tevreden en geloof erin.

 5. Stef says:

  Wat een kille brief. Mij benieuwd of dit wel gaat werken, maar het lijkt me dat een aantal relaties (zeker ook intern) danig verstoord zijn.

 6. Rian Visser says:

  Dank voor je reactie Ted. Je maakte me even hard aan het lachen.

 7. Ted says:

  Wat een flutbrief van Clavis, zeg. Als je je relaties zo onpersoonlijk benadert, zonder zelfs maar met de naam van een persoon te ondertekenen, belooft dat toch niet echt veel goeds. Natuurlijk verdient Vanden Poel welwillendheid en tegemoetkoming, maar of iemand die uit de verwarmingshoek komt nou de meest aangewezen persoon is om een uitgeverij te leiden?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *