Archief

Vechten voor je rechten (terug)

LinkedInDeliciousDelen/Bookmark

Hieper_200Wanneer een boek wordt opgeheven, kun je als schrijver/illustrator de rechten op je werk terug claimen. Niet alle uitgevers geven daaraan gehoor, bijvoorbeeld omdat ze nog andere dingen met het boek willen. Hoe zit dat precies en hebben die uitgevers gelijk? Dat wil ik graag uitzoeken.

Bij het contract voor een boekuitgave, geeft de schrijver/illustrator de uitgever meestal ook de rechten om het boek op andere manieren uit te brengen, digitaal of als printing on demand (POD). Ook staat er in het contract dat de uitgever het boek tijdelijk in prijs mag verlagen, aanbieden bij een boekenclub of als special aanbieden bij een supermarkt of winkelketen. De uitgever heeft deze rechten nodig om het boek goed te kunnen exploiteren. Nu zijn er uitgevers die stoppen met de normale uitgave van een boek, maar wel willen doorgaan met exploiteren van die nevenrechten. Zo kunnen ze nog iets op de titel verdienen en ze hoeven het boek niet op voorraad te houden bij CB, wat vrij kostbaar is.

Ik ben daar tegen. Al eerder heb ik in zo’n situatie (zie Van schrijver tot bedelaar) een advocaat ingeschakeld en mijn gelijk gekregen. Wanneer een boek niet meer in papieren vorm voor een gangbare prijs wordt uitgeven, moet de schrijver/illustrator mijns inziens zijn rechten terugkrijgen. Het contract is namelijk in eerste instantie voor de papieren uitgave opgesteld en niet voor POD of specials.

Aanleiding voor dit artikel is mijn prentenboek Hieper. Uitgeverij Moon, tegenwoordig onderdeel van uitgeverij Overamstel, heeft dit prentenboek onlangs opgeheven, maar wil de rechten niet teruggeven. Ze beroepen zich op een clausule in het contract waarin staat dat, indien het boek uitverkocht is, ze negen maanden mogen nadenken of ze het opnieuw gaan uitgeven. Mijn boek is niet uitverkocht, maar opgeheven en een normale herdruk is niet aan de orde. Ze gebruiken deze clausule voor de nevenrechten, om het eventueel nog ergens als special te kunnen verkopen.

Ik wil vechten voor mijn rechten (terug) en daarbij ook een voorbeeld stellen voor andere schrijvers/illustratoren. Daarom doe ik een oproep. Zijn er meer schrijvers/illustratoren die hiermee te maken hebben? Van enkele weet ik al dat dit inderdaad het geval is. Graag een mail naar mij of reactie op deze post. 

Hieper

Als voorbeeld van deze uitgeefpraktijk zal ik vertellen wat er met mijn prentenboek Hieper is gebeurd.
Meer lezen >>

Pigmentus, de kleurentovenaar

Pigmentus_152Pigmentus de kleurentovenaar, de nieuwe iPad app over kleuren.

Gedichten en verhalen over kleuren

In de app staan negen gedichten over de kleuren rood, oranje, geel, groen, blauw, paars, roze, wit en bruin. Daarnaast bevat de app tien voorleesverhalen over de kleurentovenaar Pigmentus.

In de verhalen ontmoet Pigmentus verschillende sprookjesfiguren, zoals Roodkapje, de drie biggetjes, Goudlokje, Sneeuwwitje en de kikker met de gouden bal. Hij tovert voor het waterdraakje het vieze water van het meer prachtig schoon en blauw. Voor de koningin tovert hij oranje feestkleren, waarvan ze helemaal vrolijk wordt. En als de drie biggetjes roodverbrand zijn in de zon, tovert hij hun velletjes weer zacht en roze.

De tekst is van Rian Visser en de prachtige tekeningen zijn van Mark Janssen. Het boek Pigmentus, de kleurentovenaar is digitaal te bekijken op www.boekpakket.nl. Eerder verschenen de verhalen en gedichten in het tijdschrijft Bobo en in boekvorm bij uitgeverij Mercis.

Alle verhalen en gedichten worden voorgelezen door Christine van Dreumel.

Recensie van Susan Spekschoor met gratis lesmateriaal in de vorm van kleurenkaartjes. ‘Wat een prachtige app! Kleuren spreken kinderen altijd aan. Als deze dan ook nog voorzien zijn van gedichten, verhalen en illustraties die passen bij de belevingswereld van het kind dan krijg je een mooi resultaat, zoals deze app. De verhalen zijn ook aantrekkelijk voor kinderen uit groep 3 die enkele maanden kunnen lezen.’

Recensie Kleutersdigitaal met tips voor gebruik in de klas. ‘Deze verhalen en versjes helpen kinderen echt om de kleuren te leren. De verhalen, versjes en illustraties spreken kinderen heel erg aan. Wat ik ook echt heel erg leuk vind is dat er een afsluitend verhaal in zit in de vorm van het kleurenfeest. Voor mij komt alles hierin samen. Kinderen genieten er ook echt enorm van!’

Begrijpend luisteren: Vragen bij het verhaal Pigmentus en het mutsje van Roodkapje via Digitale School.

Dyslexie-lettertype op de iPad

OpenDyslexieVoor kinderen die moeite hebben met lezen is een boek op een tablet lezen soms een goede oplossing. Bij dikke boeken hebben ze de hoeveelheid tekst niet in de gaten: de tablet blijft even dun of dik en zo raken ze minder snel ontmoedigd. Daarnaast kan de letter worden uitvergroot, zodat er minder tekst op een pagina staat. En sommige tablets hebben standaard een dyslexie-lettertype, zoals bijvoorbeeld de Kobo Touch e-reader.

Hoe zit het met de iPad? Hoe installeer je een dyslexylettertype en wat kun je ermee?
Ik heb wat onderzoek gedaan.
Meer lezen >>

Kinderboekbundel voor de kerstvakantie

kinderboekbundel_160Met het oog op de komende kerstvakantie hebben wij een speciale aanbieding gemaakt op al onze betaalde kinderboek apps. Zes apps in één bundel met een korting van ruim 27%. Alle apps bij elkaar opgeteld kosten € 20,64. Voor de vakantie bieden wij ze aan voor maar € 14,99!

Kinderboekbundel in App Store


Meer lezen >>

Bol is bang

bolisbang2Nee, dit is geen titel van een nieuw kinderboek. Ik heb het over Bol.com, veruit de grootste verkoper in Nederland van papieren boeken en – in deze context speciaal – van e-books. Bol is doodsbenauwd.
Meer lezen >>

Mindmap ‘Werken met prentenboeken’

mindmap400Afgelopen jaren heb ik veel lezingen gegeven over werken met prentenboeken, interactief voorlezen en alle dingen die je rondom prentenboeken kunt doen. Voor de Kinderboekenweek maak ik bijvoorbeeld elk jaar een les met allerlei verwerkingstips.

Een overzicht van mijn digibordlessen vind je op mijn Yurls-pagina.
Meer lezen >>

Nieuw! De leesbundel. Drie apps samen geven 25% korting.

Bundel LeesappsWegens het succes van de appbundel die speciaal werd samengesteld op het thema ‘feest’ van de kinderboekenweek, heeft Books2download nu een tweede appbundel gemaakt. Drie apps die helpen met (leren) lezen. Voor 5+ is er Het Lettercircus en Zacht zijn de wolken en voor 7+ de samenlees-app Daans reis om de wereld.

Ook deze bundel geeft een korting van ruim 25% op de losse prijzen per app. Had u al eens een app uit deze bundel gekocht, dan wordt die aankoopprijs automatisch van de bundelprijs afgetrokken. Zo heeft u altijd voordeel.
Meer lezen >>

Interactieve Mus-boekjes: Tijdelijk twee halen, één betalen

Deze serie bestaat uit vijf boekjes met humorvolle verhaaltjes over de stoere Muis en de soms wat bange Mus. Toch zijn het dikke vrienden. Het is geschreven op AVI Start of op AVI M4 niveau en dus zeer geschikt voor de beginnende lezertjes. Tot en met zondag 16 november kunt u voor de prijs van één Mus-boekje, een tweede naar keuze er GRATIS bij krijgen.

Mus hijst het zeil Mus op de ski’s 9789491647024musinhetgips120x160 Mus op het net Mus danst op het ijs
Meer lezen >>

Nieuw! App Bundel: Vier apps voor de prijs van drie!

Feest!BundelSpeciaal op het thema ‘feest’ heeft Books2download een app ‘bundel’ samengesteld, een Feestbundel. Dat zijn vier apps die gezamenlijk in één keer te koop zijn met een korting van ruim 25%. Vier apps voor de prijs van drie!

Bekijk in de App Store.


Meer lezen >>

Tip voor scholen en bibliotheken: Apps voor de helft van het geld

VVPIn Amerika en Canada kon het al langer, maar nu is het ook voor educatieve instellingen in Nederland mogelijk om een korting van 50% te krijgen op de aanschaf van 20 apps of meer tegelijk in de App Store van Apple. Zo kan een school bijvoorbeeld een educatieve app voor een hele klas kopen en ze via een code op evenzovele iPads of Mac-computers zetten.
Meer lezen >>