Archief

Wil jij met mij? Pubergedichten over de liefde met gratis digibordles

LinkedInDeliciousDelen/Bookmark

WilJijMetMIj_cover–200Wil jij met mij? Is een gedichtenbundel met 45 liefdesgedichten voor pubers. Maar stiekem vinden grote mensen ze ook leuk! Het boek is nu verkrijgbaar als e-boek in iBooks Store.

De bundel bevat ontroerende, grappige, ondeugende, vrolijke en soms verdrietige gedichten voor pubers over verliefdheid, verlegenheid, verlangen, de eerste keer en nog veel meer. De tekst is van mij. Annet Schaap, bekend van onder andere Hoe overleef ik en Superjuffie, maakte er prachtige illustraties bij.

getitonibooks

Stapje
Meer lezen >>

Raadgedicht tijdens de Poëzieweek 2016

screen640x960aRaadgedicht is dé kans voor taalliefhebbers, amateurdichters en leerlingen van het VO om zichzelf te meten met echte dichters. Deelnemende dichters zijn Abdelkader Benali, Chrétien Breukers, Tsead Bruinja, Karel Eykman, Remco Ekkers, Ruth Lasters, Joke van Leeuwen, F. Starik en Saskia Stehouwer.

Wat is een raadgedicht? In een raadgedicht ontbreekt één woord. Van lezers worden gevraagd dit woord te raden. Door het spelelement wordt het gedicht intensief gelezen. De lezer denkt met de dichter mee en wordt uitgedaagd creatief met taal aan de slag te gaan. Foute antwoorden zijn niet per se fout. Misschien is een ander woord wel mooier dan dat van de dichter? Voor de dichters is het spannend om te ervaren welke woorden de lezers aandragen.

Schermafbeelding 2015-11-06 om 09.12.06


Meer lezen >>

Techniek voor de toekomst, digibordles

robotroodDankzij samenwerking met Stichting Kinderen Lezen Techniek heb ik voor uitgeverij Zwijsen bij mijn boek Monsters en paleizen een gratis digibordles mogen maken. In de les komen o.a. 3D-printen, 3D-tekenen, Minecraft, duurzaamheid en robottechnologie aan bod. Hoe ziet de wereld van de toekomst eruit? Welke rol speelt nieuwe techniek hierin? De les bevat twaalf opdrachten en geeft volop inspiratie om kinderen zelf aan de slag te laten gaan! Hoe ziet de toekomstige wereld eruit als jij het mag zeggen?

Digibordles Techniek voor de toekomst

De les is geschikt voor kinderen vanaf 10 jaar.
Tekst en concept: Rian Visser.
Tekeningen Mark Baars.

Techniekvoordetoekomst7


Meer lezen >>

Workshop: robotfiguurtje maken en verhaal bedenken

Gisteren was ik in de bibliotheek van Katwijk. Speciaal voor de Kinderboekenweek had ik een workshop bedacht. Uit mijn schuur en keuken had ik spullen verzameld om robotfiguurtjes mee te maken. We legden deze figuurtje op een plat vlak, zodat de onderdelen niet echt aan elkaar vast hoeven te zitten. Er waren plakoogjes. Daarna maakten we foto’s van de figuurtjes.

robotjesmaken hardaanhetwerk
Meer lezen >>

Raadgedicht, poëzie en leesbevordering

RaadgedichtLogo_blauw_300Wat is een raadgedicht?

Een raadgedicht is een gedicht waarin één woord ontbreekt. Dit woord is afgedekt en alleen de dichter kent het woord. Maar misschien kun jij het raden? De gedichten zijn geschikt voor mensen van 10 tot 110 jaar.

Website: www.raadgedicht.nl.
Download de gratis app.

AppIcon50x50 AppIcon50x50 AppIcon50x50


Meer lezen >>

Nieuwe gratis prentenboek app Hond de waakhond

HDW_144Het prentenboek Hond de waakhond is geschreven voor kinderen in de groepen 3 en 4. De kinderen maken kennis met het leven zoals dat 100 jaar geleden was in Drenthe. Ze leren over turfvaart en over wonen en werken in de stad en op het platteland van toen. Het verhaal is van Tjibbe Veldkamp en de illustraties zijn van Hans Prij. Op basis van het boek is door Bert Vegelien een gratis te downloaden app ontwikkeld. Books2download is verantwoordelijk voor het hosten van de app.

HDW_titel_600


Meer lezen >>

iBooks Author kreeg revolutionaire update

Ik las een opvallend artikel op The Digital Reader over een revolutionaire verandering van iBooks Author. En omdat vast niet iedereen die site dagelijks leest, geef ik hier een korte, bewerkte vertaling ervan.

Met iBooks Author kon je tot nu toe interactieve boeken maken voor de iPad. Vooral voor non-fictie boeken heel geschikt en in mindere mate ook voor prentenboeken. Denk bijvoorbeeld aan de succesvolle en geweldige Duh! boekjes. Sinds de laatste update kun je dat soort boeken nu ook voor de iPhone maken. Maar – en dit is écht een hele grote strategiewisseling van Apple – je kunt met iBooks Author nu ePub3 bestanden maken en exporteren. Dat betekent niets meer en niets minder dan dat je met iBooks Author interactieve boeken kunt maken voor andere lees apps, zoals Adobe Digital Editions voor windows en iOS. Anders gezegd, je kunt er nu interactieve boeken mee maken voor allerlei apparaten, zolang ze een ePub reader hebben die ePub3 ondersteunt.

Ter uitleg, ‘ePub’ is een standaard boekformaat dat je op allerlei apparaten kunt lezen. ePub2 is geschikt voor tekstboeken, maar sinds een paar jaar bestaat ook ePub3, waarmee je de boeken dus kunt voorzien van bijvoorbeeld audio en video.

Apple verlaat met deze stap het zogenaamde ‘walled garden’ principe. Wat je binnen die ‘garden’ maakte, hoeft niet langer alleen getoond te worden binnen die garden, dat kan nu ook daarbuiten. Over het waarom van deze nieuwe strategie, kunnen we slechts gissen, maar ik vind het goed nieuws.

Apple zegt zelf over de nieuwe ePub templates dat:

  • ze als ePub3 te exporteren zijn
  • ze de lezer in staat stellen om te bekijken in landscape en portrait
  • ze de lezer in staat stellen om van lettertype te wisselen
  • er interactieve widgets in verwerkt kunnen worden, zoals filmpjes, audio clips, html en diashows
  • ze op elke ePub reader die ePub3 ondersteunt, bekeken kunnen worden

Dat het in de praktijk allemaal nog niet zo geweldig werkt als Apple beweert, is te lezen in de eerste ervaringen van mensen die ermee aan de slag gingen. Dat is jammer, maar het lijken me problemen die zich in volgende updates op laten lossen. Belangrijkste is dat de eerste grote stap is gezet.

Lees het oorspronkelijke artikel hier.

Vechten voor je rechten (terug)

Hieper_200Wanneer een boek wordt opgeheven, kun je als schrijver/illustrator de rechten op je werk terug claimen. Niet alle uitgevers geven daaraan gehoor, bijvoorbeeld omdat ze nog andere dingen met het boek willen. Hoe zit dat precies en hebben die uitgevers gelijk? Dat wil ik graag uitzoeken.

Bij het contract voor een boekuitgave, geeft de schrijver/illustrator de uitgever meestal ook de rechten om het boek op andere manieren uit te brengen, digitaal of als printing on demand (POD). Ook staat er in het contract dat de uitgever het boek tijdelijk in prijs mag verlagen, aanbieden bij een boekenclub of als special aanbieden bij een supermarkt of winkelketen. De uitgever heeft deze rechten nodig om het boek goed te kunnen exploiteren. Nu zijn er uitgevers die stoppen met de normale uitgave van een boek, maar wel willen doorgaan met exploiteren van die nevenrechten. Zo kunnen ze nog iets op de titel verdienen en ze hoeven het boek niet op voorraad te houden bij CB, wat vrij kostbaar is.

Ik ben daar tegen. Al eerder heb ik in zo’n situatie (zie Van schrijver tot bedelaar) een advocaat ingeschakeld en mijn gelijk gekregen. Wanneer een boek niet meer in papieren vorm voor een gangbare prijs wordt uitgeven, moet de schrijver/illustrator mijns inziens zijn rechten terugkrijgen. Het contract is namelijk in eerste instantie voor de papieren uitgave opgesteld en niet voor POD of specials.

Aanleiding voor dit artikel is mijn prentenboek Hieper. Uitgeverij Moon, tegenwoordig onderdeel van uitgeverij Overamstel, heeft dit prentenboek onlangs opgeheven, maar wil de rechten niet teruggeven. Ze beroepen zich op een clausule in het contract waarin staat dat, indien het boek uitverkocht is, ze negen maanden mogen nadenken of ze het opnieuw gaan uitgeven. Mijn boek is niet uitverkocht, maar opgeheven en een normale herdruk is niet aan de orde. Ze gebruiken deze clausule voor de nevenrechten, om het eventueel nog ergens als special te kunnen verkopen.

Ik wil vechten voor mijn rechten (terug) en daarbij ook een voorbeeld stellen voor andere schrijvers/illustratoren. Daarom doe ik een oproep. Zijn er meer schrijvers/illustratoren die hiermee te maken hebben? Van enkele weet ik al dat dit inderdaad het geval is. Graag een mail naar mij of reactie op deze post. 

Hieper

Als voorbeeld van deze uitgeefpraktijk zal ik vertellen wat er met mijn prentenboek Hieper is gebeurd.
Meer lezen >>

Pigmentus, de kleurentovenaar

Pigmentus_152Pigmentus de kleurentovenaar, de nieuwe iPad app over kleuren.

Gedichten en verhalen over kleuren

In de app staan negen gedichten over de kleuren rood, oranje, geel, groen, blauw, paars, roze, wit en bruin. Daarnaast bevat de app tien voorleesverhalen over de kleurentovenaar Pigmentus.

In de verhalen ontmoet Pigmentus verschillende sprookjesfiguren, zoals Roodkapje, de drie biggetjes, Goudlokje, Sneeuwwitje en de kikker met de gouden bal. Hij tovert voor het waterdraakje het vieze water van het meer prachtig schoon en blauw. Voor de koningin tovert hij oranje feestkleren, waarvan ze helemaal vrolijk wordt. En als de drie biggetjes roodverbrand zijn in de zon, tovert hij hun velletjes weer zacht en roze.

De tekst is van Rian Visser en de prachtige tekeningen zijn van Mark Janssen. Het boek Pigmentus, de kleurentovenaar is digitaal te bekijken op www.boekpakket.nl. Eerder verschenen de verhalen en gedichten in het tijdschrijft Bobo en in boekvorm bij uitgeverij Mercis.

Alle verhalen en gedichten worden voorgelezen door Christine van Dreumel.

Recensie van Susan Spekschoor met gratis lesmateriaal in de vorm van kleurenkaartjes. ‘Wat een prachtige app! Kleuren spreken kinderen altijd aan. Als deze dan ook nog voorzien zijn van gedichten, verhalen en illustraties die passen bij de belevingswereld van het kind dan krijg je een mooi resultaat, zoals deze app. De verhalen zijn ook aantrekkelijk voor kinderen uit groep 3 die enkele maanden kunnen lezen.’

Recensie Kleutersdigitaal met tips voor gebruik in de klas. ‘Deze verhalen en versjes helpen kinderen echt om de kleuren te leren. De verhalen, versjes en illustraties spreken kinderen heel erg aan. Wat ik ook echt heel erg leuk vind is dat er een afsluitend verhaal in zit in de vorm van het kleurenfeest. Voor mij komt alles hierin samen. Kinderen genieten er ook echt enorm van!’

Begrijpend luisteren: Vragen bij het verhaal Pigmentus en het mutsje van Roodkapje via Digitale School.

Dyslexie-lettertype op de iPad

OpenDyslexieVoor kinderen die moeite hebben met lezen is een boek op een tablet lezen soms een goede oplossing. Bij dikke boeken hebben ze de hoeveelheid tekst niet in de gaten: de tablet blijft even dun of dik en zo raken ze minder snel ontmoedigd. Daarnaast kan de letter worden uitvergroot, zodat er minder tekst op een pagina staat. En sommige tablets hebben standaard een dyslexie-lettertype, zoals bijvoorbeeld de Kobo Touch e-reader.

Hoe zit het met de iPad? Hoe installeer je een dyslexylettertype en wat kun je ermee?
Ik heb wat onderzoek gedaan.
Meer lezen >>