Archief

Schrijfopdracht opa en oma, Kinderboekenweek 2016

LinkedInDeliciousDelen/Bookmark

Voor groep 4 t/m 8 heb ik een schrijfopdracht gemaakt, waarmee leerkrachten hun leerlingen geïnspireerd aan de slag laten gaan. Zo kan de Kinderboekenweek gebruikt worden voor leesbevordering én schrijfplezier. De les bevat schrijftips bij diverse leesboeken van verschillende auteurs.

Download de les.

OpaEnOmaSchrijfopdrachtP2_600
Meer lezen >>

Kinderboekenweek 2016

Is uw school al bezig met de voorbereiding voor de Kinderboekenweek? Sommige scholen beginnen direct na de zomervakantie al met een project rond de Kinderboekenweek. Zo kunnen ze gedurende een paar weken extra aandacht besteden aan lezen, verhalen vertellen, creatief schrijven en tekenen.

Om u hierbij te helpen heb ik afgelopen maanden gewerkt aan een gratis digibordles voor de onderbouw. Bij de les hoort een werkboekje, waarin kinderen een stamboom invullen, een tekening maken van hun opa en oma, de woorden opa en oma stempelen, een kleurplaat kleuren en een diploma bedenken voor hun opa of oma. En elke dag is er natuurlijk een leuk verhaal uit Appie en opa. De les is nu gratis te downloaden!

Kijk voor meer informatie op www.rianvisser.nl/kinderboekenweek.


Meer lezen >>

Hoe wordt een boek gemaakt?

Deze digibordles is speciaal bedoeld voor kinderen van 7 tot 12 jaar die willen weten hoe een boek gemaakt wordt. ‘Wie maakt de tekeningen? Is het erg als je soms een foutje maakt? Hoe maken ze de kaft zo hard?’ zijn enkele van de vragen die ik vaak krijg. Deze les geeft het antwoord.

In de les Hoe wordt een boek gemaakt? leer je onder andere wat een manuscript, katern, inslagschema, bindmachine, snijmachine of oplage is. Het hele proces van idee tot gedrukt boek wordt duidelijk en met behulp van veel foto’s uitgelegd.

Je kunt de les hier gratis downloaden.

HoeWordtEenBoekGemaakt_Pagina_03_600

Wil jij met mij? Pubergedichten over de liefde met gratis digibordles

WilJijMetMIj_cover–200Wil jij met mij? Is een gedichtenbundel met 45 liefdesgedichten voor pubers. Maar stiekem vinden grote mensen ze ook leuk! Het boek is nu verkrijgbaar als e-boek in iBooks Store.

De bundel bevat ontroerende, grappige, ondeugende, vrolijke en soms verdrietige gedichten voor pubers over verliefdheid, verlegenheid, verlangen, de eerste keer en nog veel meer. De tekst is van mij. Annet Schaap, bekend van onder andere Hoe overleef ik en Superjuffie, maakte er prachtige illustraties bij.

getitonibooks

Stapje
Meer lezen >>

Raadgedicht tijdens de Poëzieweek 2016

screen640x960aRaadgedicht is dé kans voor taalliefhebbers, amateurdichters en leerlingen van het VO om zichzelf te meten met echte dichters. Deelnemende dichters zijn Abdelkader Benali, Chrétien Breukers, Tsead Bruinja, Karel Eykman, Remco Ekkers, Ruth Lasters, Joke van Leeuwen, F. Starik en Saskia Stehouwer.

Wat is een raadgedicht? In een raadgedicht ontbreekt één woord. Van lezers worden gevraagd dit woord te raden. Door het spelelement wordt het gedicht intensief gelezen. De lezer denkt met de dichter mee en wordt uitgedaagd creatief met taal aan de slag te gaan. Foute antwoorden zijn niet per se fout. Misschien is een ander woord wel mooier dan dat van de dichter? Voor de dichters is het spannend om te ervaren welke woorden de lezers aandragen.

Schermafbeelding 2015-11-06 om 09.12.06


Meer lezen >>

Techniek voor de toekomst, digibordles

robotroodDankzij samenwerking met Stichting Kinderen Lezen Techniek heb ik voor uitgeverij Zwijsen bij mijn boek Monsters en paleizen een gratis digibordles mogen maken. In de les komen o.a. 3D-printen, 3D-tekenen, Minecraft, duurzaamheid en robottechnologie aan bod. Hoe ziet de wereld van de toekomst eruit? Welke rol speelt nieuwe techniek hierin? De les bevat twaalf opdrachten en geeft volop inspiratie om kinderen zelf aan de slag te laten gaan! Hoe ziet de toekomstige wereld eruit als jij het mag zeggen?

Digibordles Techniek voor de toekomst

De les is geschikt voor kinderen vanaf 10 jaar.
Tekst en concept: Rian Visser.
Tekeningen Mark Baars.

Techniekvoordetoekomst7


Meer lezen >>

Workshop: robotfiguurtje maken en verhaal bedenken

Gisteren was ik in de bibliotheek van Katwijk. Speciaal voor de Kinderboekenweek had ik een workshop bedacht. Uit mijn schuur en keuken had ik spullen verzameld om robotfiguurtjes mee te maken. We legden deze figuurtje op een plat vlak, zodat de onderdelen niet echt aan elkaar vast hoeven te zitten. Er waren plakoogjes. Daarna maakten we foto’s van de figuurtjes.

robotjesmaken hardaanhetwerk
Meer lezen >>

Raadgedicht, poëzie en leesbevordering

RaadgedichtLogo_blauw_300Wat is een raadgedicht?

Een raadgedicht is een gedicht waarin één woord ontbreekt. Dit woord is afgedekt en alleen de dichter kent het woord. Maar misschien kun jij het raden? De gedichten zijn geschikt voor mensen van 10 tot 110 jaar.

Website: www.raadgedicht.nl.
Download de gratis app.

AppIcon50x50 AppIcon50x50 AppIcon50x50


Meer lezen >>

Nieuwe gratis prentenboek app Hond de waakhond

HDW_144Het prentenboek Hond de waakhond is geschreven voor kinderen in de groepen 3 en 4. De kinderen maken kennis met het leven zoals dat 100 jaar geleden was in Drenthe. Ze leren over turfvaart en over wonen en werken in de stad en op het platteland van toen. Het verhaal is van Tjibbe Veldkamp en de illustraties zijn van Hans Prij. Op basis van het boek is door Bert Vegelien een gratis te downloaden app ontwikkeld. Books2download is verantwoordelijk voor het hosten van de app.

HDW_titel_600


Meer lezen >>

iBooks Author kreeg revolutionaire update

Ik las een opvallend artikel op The Digital Reader over een revolutionaire verandering van iBooks Author. En omdat vast niet iedereen die site dagelijks leest, geef ik hier een korte, bewerkte vertaling ervan.

Met iBooks Author kon je tot nu toe interactieve boeken maken voor de iPad. Vooral voor non-fictie boeken heel geschikt en in mindere mate ook voor prentenboeken. Denk bijvoorbeeld aan de succesvolle en geweldige Duh! boekjes. Sinds de laatste update kun je dat soort boeken nu ook voor de iPhone maken. Maar – en dit is écht een hele grote strategiewisseling van Apple – je kunt met iBooks Author nu ePub3 bestanden maken en exporteren. Dat betekent niets meer en niets minder dan dat je met iBooks Author interactieve boeken kunt maken voor andere lees apps, zoals Adobe Digital Editions voor windows en iOS. Anders gezegd, je kunt er nu interactieve boeken mee maken voor allerlei apparaten, zolang ze een ePub reader hebben die ePub3 ondersteunt.

Ter uitleg, ‘ePub’ is een standaard boekformaat dat je op allerlei apparaten kunt lezen. ePub2 is geschikt voor tekstboeken, maar sinds een paar jaar bestaat ook ePub3, waarmee je de boeken dus kunt voorzien van bijvoorbeeld audio en video.

Apple verlaat met deze stap het zogenaamde ‘walled garden’ principe. Wat je binnen die ‘garden’ maakte, hoeft niet langer alleen getoond te worden binnen die garden, dat kan nu ook daarbuiten. Over het waarom van deze nieuwe strategie, kunnen we slechts gissen, maar ik vind het goed nieuws.

Apple zegt zelf over de nieuwe ePub templates dat:

  • ze als ePub3 te exporteren zijn
  • ze de lezer in staat stellen om te bekijken in landscape en portrait
  • ze de lezer in staat stellen om van lettertype te wisselen
  • er interactieve widgets in verwerkt kunnen worden, zoals filmpjes, audio clips, html en diashows
  • ze op elke ePub reader die ePub3 ondersteunt, bekeken kunnen worden

Dat het in de praktijk allemaal nog niet zo geweldig werkt als Apple beweert, is te lezen in de eerste ervaringen van mensen die ermee aan de slag gingen. Dat is jammer, maar het lijken me problemen die zich in volgende updates op laten lossen. Belangrijkste is dat de eerste grote stap is gezet.

Lees het oorspronkelijke artikel hier.