Dyslexie-lettertype op de iPad

OpenDyslexieVoor kinderen die moeite hebben met lezen is een boek op een tablet lezen soms een goede oplossing. Bij dikke boeken hebben ze de hoeveelheid tekst niet in de gaten: de tablet blijft even dun of dik en zo raken ze minder snel ontmoedigd. Daarnaast kan de letter worden uitvergroot, zodat er minder tekst op een pagina staat. En sommige tablets hebben standaard een dyslexie-lettertype, zoals bijvoorbeeld de Kobo Touch e-reader.

Hoe zit het met de iPad? Hoe installeer je een dyslexylettertype en wat kun je ermee?
Ik heb wat onderzoek gedaan.

Dislexie-lettertype op de iPad

De meest gebruikte e-reader op de iPad is iBooks. Er zijn in iBooks diverse lettertypen die je kunt kiezen, maar een dyslexielettertype is er helaas niet bij. Ook de andere e-readers die je op de iPad kunt installeren, zoals Kobo en Play Books, hebben geen dyslexielettertype. Welke mogelijkheden zijn er om zelf een dyslexielettertype op je iPad te zetten?

Open Dyslexic. Het gratis lettertype OpenDyslexic is zowel beschikbaar voor de computer als de tablet. Wanneer je vanaf je iPad kiest voor downloaden voor Phone and Tablet iOS kom je in een installatieprogramma en wordt er in je instellingen>algemeen>profielen een profile aangemaakt. Je moet hiervoor je toegangscode van de iPad opgeven. Het font is nu in sommige apps beschikbaar.

AnyFont. Schermafbeelding 2015-01-24 om 14.38.48Via de app AnyFont (€1,99) is het mogelijk om eigen lettertypes op de iPad te installeren. Koop en installeer deze app. Een lettertype installeren kan bijvoorbeeld vanuit Dropbox. Open het lettertype in Dropbox, kies Openen in… kies AnyFont. In AnyFont selecteer je het lettertype, klik op het pijltje naar rechts en installeer het font. De app maakt nu voor het font in instellingen>algemeen>profielen een profile aan.

Gratis dyslexielettertypes die je op deze manier kunt installeren zijn bijvoorbeeld Dyslexie Font en Lexia.

In welke apps kun je deze fonts gebruiken?

Schermafbeelding 2015-01-24 om 15.19.24Alleen de gratis app Bruna Tablisto laat het font Open Dyslexic zien. Andere e-readers zoals Kobo, Play Books, iBooks en de e-reader van De Bibliotheek houden hun deuren dicht voor zelf geïnstalleerde lettertypes. Op Bruna Tablisto werkt het gelukkig perfect. Zie afbeelding.

BrunaTablistoDyslexie

De via AnyFont geïnstalleerde lettertypes heb ik in geen enkele e-reader kunnen gebruiken. Deze lettertypes zijn wel beschikbaar in de tekstverwerkingsapps Pages en Microsoft Word. Welke apps wel en niet geïnstalleerde fonts toestaan is een kwestie van uitproberen. Ik was vooralsnog geïnteresseerd in leesapps. Als u er nog een gevonden heeft die een dyslexielettertype ondersteunt hoor ik het graag!

Schermafbeelding 2015-01-25 om 10.58.26Update. Via LinkedIn wees Remko Boers, Stafmedewerker Onderwijs en ICT, mij op openWeb, een gratis webbrowser voor iPad en iPhonedie, die standaard het lettertype OpenDyslexic gebruikt.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *