Archief

Waarom maken jullie bijna geen boek apps voor android?

Pas geleden hebben wij de opvolger gemaakt van Timo en het toverboek. Dat was in 2010 de eerste rijke, interactieve en geanimeerde prentenboek app in de Nederlandse App Store. Nu is er Timo en het toverstokje, die we niet alleen voor de App Store van Apple maakten, maar ook voor de app winkel van android, Google Play.

Al sinds wij apps maken, krijgen wij de vraag waarom wij – en alle andere uitgevers – zo weinig boek apps voor android maken en nu we er weer eens eentje hebben gemaakt, horen wij de vraag opnieuw. In maart 2011 schreef ik daar al een uitgebreid artikel over op de site van Marketingfacts, maar zal het hier nog even in het kort uitleggen.

Het maken van een interactieve en geanimeerde app is duur. Voor een simpele app ben je al snel een paar duizend Euro kwijt; voor ingewikkelde prentenboek apps vaak ruim meer dan € 10.000 of zelfs heel veel meer. Die kosten wil je als uitgever graag terugverdienen en liefst nog wat meer, zodat je er ook van kunt leven. Daar zit het probleem.

Een papieren prentenboek kost gemiddeld zo’n € 12,- á € 13,-. Nu gaan wij van dat prentenboek voor veel geld een app maken en plotseling vindt iedereen dat daar niet meer dan maximaal € 5,- aan uitgegeven mag worden. Anders is de app te duur vindt u met zijn allen. Om de app te kunnen verkopen, vraagt de appwinkel (Apple/Google) 30% provisie. Van wat er overblijft moet royalty betaald worden aan de oorspronkelijke makers en bedenkers van het prentenboek, moeten alle productiekosten worden betaald, de administratie en de marketing. Want alleen met het maken van een app ben je er niet. Er staan namelijk honderduizenden apps te koop. De app moet dus door mensen gevonden kunnen worden. U begrijpt dat we dus erg veel apps moeten verkopen om de kosten eruit te halen en er wat aan te verdienen.

Wij verkopen onze boek apps in Nederland en België. Dat is een erg klein taalgebied, als je het vergelijkt met bijvoorbeeld het Engelse, het Spaanse of het Chinese. Bovendien zijn er veel meer iPads dan tablets die op een android besturingssysteem werken. Én de bezitter van een iPad is veel eerder bereid om apps te kopen dan android bezitters. Vraag ons niet waarom, maar het is zo.

Nu kun je niet zomaar apps maken die zowel op iOS (van Apple) als op android afgespeeld kunnen worden. Of je moet dubbel programmeren, of je moet via een soort tussensysteem een app maken die je dan wegschrijft naar de beide platforms. Het kost in ieder geval veel tijd en geld. Die extra kosten verdien je niet terug als je voor android programmeert in ons kleine taalgebied. Daarom richten wij en andere uitgevers zich bijna uitsluitend op de iPad. Dat is dus de reden en niet, zoals sommigen wel eens denken, omdat we een hekel aan android zouden hebben.

Wij maken slechts een uitzondering als iemand anders de productie van de app betaalt en de app gratis kan worden weggegeven. Dat deden wij ooit met Haan, Kip en Hoen voor uitgeverij Gottmer en dat deden wij pas geleden met Timo en het toverstokje voor het Kinderopvangfonds en Digidreumesen. Gottmer geeft de app gratis weg als reclame voor het gelijknamige leeskoffertje en Timo en het toverstokje is gratis omdat het Kinderopvangfonds daarmee het Jaar van het Voorlezen wil ondersteunen.

Graag wil ik iedereen er nog op wijzen dat er ook steeds vaker ebooks met geluid en animatie te vinden zijn in de iBookstore van Apple. Wij hebben daar bijvoorbeeld een hele leuke AVI meeleesserie met voorleesstem in staan van Mus en Muis voor beginnende lezertjes.

4 comments to Waarom maken jullie bijna geen boek apps voor android?

 • Soraya

  Het blijft jammer van de weinige android apps. En dat jullie er niet zo veel intersse voor hebben. Maar dat jullie alleen zouden verkopen in Nederland en Belgie dat is niet waar. Hier op Aruba, Curaçao en Bonaire is er ook interesse voor en what about Suriname.? Timo is een echt succes bij de kids thuis en school. Graag zouden we meer willen en zeker die avi boekjes die hier al gauw een kapitaal kosten. Dus pls meer voor Android. Die is gewoon inzetbaarder

 • Beste Apple vrienden,

  Uit bovenstaand verhaal komt duidelijk naar voren dat jullie Apple mensen zijn. Waarom zou je eerst een Apple app maken en dan pas een Android app. Marktaandeel van Apple is dit jaar duidelijk sterk gedaald. Beter dus eerst een Android app maken en dan maar eens naar Apple gaan kijken. Dit noemen we ‘marktwerking’. Apple kan geen creterium zijn om te kiezen. Voorkeur wel. Helaas niet erg zakelijk.

  • Het is jammer dat je het zo opvat Emile.
   Ik heb juist proberen aan te geven dat het ons niet uitmaakt voor welk platform we produceren. De kosten/baten analyse bepaalt dat. Het is zeker zo dat android heel sterk maarktaandeel wint op iOS, hoewel de enorme groeicijfers vooral betrekking hebben op China, Japan en Korea. Maar helaas vertaalt zich dit groeiende marktaandeel nog niet in koopbereidheid. De bezitter van een iPad besteedt gemiddeld 2,5 keer meer aan een app dan een iPhone bezitter en (LET OP) 8 keer meer dan de bezitter van een android apparaat. Dat zijn de cijfers waar het om gaat. Niet jouw interpretatie van een bericht in de media over marktaandelen van de diverse platforms. Ik heb de indruk dat jouw reactie beduidend gevoelsmatiger is ingegeven dan onze keuze voor het maken van het soort app. Wij zijn geen specifieke Apple mensen en wij bezitten smartphones en tablets van beide besturingssystemen.

Leave a Reply

 

 

 

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>