Archief

Korte tiplijst: 25 goede apps voor kinderen

NB: U kunt deze Tiplijst nu ook als pdf downloaden. Deel hem op de site van uw school, bibliotheek of bewaar hem op uw tablet of telefoon voor eigen gebruik.

Met deze lijst willen we ouders en leerkrachten helpen om goede apps te vinden. We hebben daarvoor een kleine selectie gemaakt, die bedoeld is om te inspireren. Daarbij hebben we met name op de volgende dingen gelet.

 • Een goede kinder-app is met liefde en aandacht gemaakt. Het is geen goedkope een-op-een vertaling van een gedrukt boek, maar er is goed nagedacht over de extra’s van het medium. Zeer belangrijk is dat de toevoegingen van beweging, geluid en interactiviteit relevant zijn. Een prentenboek app is niet interessant om de trucjes die erin zitten, maar om de inhoud. Trucs die niet relevant zijn, leiden af van het verhaal en zijn daarom eerder storend dan leuk.
 • Mooie verzorgde animaties, spelletjes en interactiviteit.
 • Goed geluid (denk aan professionele voorleesstem, muziek en geluidseffecten). Een herhalend achtergronddeuntje is vaak erg vervelend. Gelukkig kan dit vaak uitgezet worden.
 • Goede tekst en een leuk verhaal.
 • Duidelijke, simpele en intuïtieve navigatie. Als het ingewikkeld is om door een app te bladeren en alle leuke extra’s te vinden, leidt dat de aandacht af van de inhoud. Kinder-apps hebben soms een aparte uitleg of verantwoording voor ouders of verzorgers. De manier om op zo’n pagina te komen, moet duidelijk zijn voor volwassenen, maar niet voor het kind. Dat gebeurt soms door deze navigatie kleiner en in tekst te geven of door bewegingen te maken, zoals tweemaal tikken met twee vingers, die jonge kinderen niet snel zullen maken.
  Buttons voor jonge kinderen moeten groot zijn, want hun fijne motoriek is nog niet voldoende ontwikkeld. Ze kunnen ook nog niet lezen, dus instructies die in tekst worden gegeven zijn geen goed idee. Dat moeten symbolen of gesproken instructies zijn.

Hoe vind je een goede app?

Op het moment dat we deze lijst publiceren is hij waarschijnlijk alweer verouderd, want dagelijks komen er mooie apps bij. Hoe zoek je zelf naar een goed app? Een paar tips:

 • De bovenste apps in de hitlijsten zijn niet altijd de beste. Soms zijn het commerciële apps zoals van Dora en Sponge Bob, die veel downloads bereiken via tv-reclame. Zoek dus gerust iets verder.
 • Zoek in verschillende categorieën, zoals in Boeken voor prentenboeken, Games voor spellen, Onderwijs voor educatieve apps. Ook in de categorieën Naslagwerken, Amusement, Muziek, Productiviteit en Catalogi zijn dikwijls leuke apps te vinden.
 • Zoek op trefwoord in de App Store.
 • De zoekfunctie van de App Store is niet heel uitgebreid. Zoek daarom ook eens via Google. Toets dan bijvoorbeeld de naam van een favoriete kinderboekenschrijver of illustrator in en voeg daar ‘itunes’ aan toe. Zo krijgt u links naar apps van de makers van uw keuze.
 • Er zijn een aantal sites waar informatie over kinder apps te vinden is. Bijvoorbeeld Mediasmarties.
 • Op onze site www.books2download.nl treft u (in de rechterkolom) een postertje aan waarop heel veel kinderboeken staan, die ook als app te verkrijgen zijn. Zoek daar eens.
 • Als u denkt een leuke app te hebben gevonden, bekijk dan de schermafbeeldingen en lees de klantwaardering en recensies van klanten.
 • Onderaan app beschrijving ziet u welke andere apps klanten die deze app kochten nog meer kochten.

Baby’s en peuters

iBabyButton Eerste woordjes leren. Klik op een button en hoor het woord bij het plaatje. Ouders kunnen zelf buttons maken (bijv met een foto van mama of van uw kind) en hun eigen geluiden opnemen. Navigatie is helemaal gericht op jonge kinderen. Ouders komen in hun menu door tweemaal met twee vingers op het scherm te klikken.


Kleuters, educatief

Spot the Dot Een Engelstalige app om kleuren en vormen te leren. De inhoud verandert steeds, dus verveelt niet. Met hulp van een ouders is hij goed te gebruiken voor Nederlandse kinderen en veel wijst zich vanzelf.


Het lettercircus Deze app bevat 26 voorleesverhalen en 26 zoekplaten waarin letters gevonden kunnen worden. Kinderen worden uitgedaagd om zelf letters te herkennen.


Juf Jannie Lezen Juf Jannie heeft een serie eduactieve apps voor jonge kinderen ontwikkelt, met o.a. letters en cijfers.


Jop gaat slapen en Jop gaat eten zijn leerzame apps waarmee kinderen hun bed- en eetrituelen kunnen naspelen.


RomPomPom – Ik leer letters Een goed uitgevoerde educatieve app van Uitgeverij Zwijsen.

 


Prentenboeken

Prentenboeken zijn er in alle vormen en maten. Sommige hebben spelletjes los bij het verhaal, zoals Dikkie Dik, Nippertje en Aadje Piraatje.


Andere prentenboeken hebben interactiviteit in het boek zelf gestopt, zodat je tijdens het lezen van het verhaal animaties kunt starten of het verhaal beïnvloeden. Mooie voorbeelden zijn: Nijntje, Timo en het toverboek, De gelukkige olifant en Pim en Pom.


Eerste leesboekjes

Eerste leesboekjes zijn er nog niet veel in de vorm van apps. Daar komt aap, Mus op het net en Sproet, de stoutste pony van stal zijn mooie voorbeelden. Deze apps zijn zonder geluid, omdat kinderen zelf moeten luisteren. Ze zijn sober van opzet, maar met prachtige tekeningen.

Samenleesapp * Daans reis om de wereld AVI M4/M5 is een app waarin kinderen de helft van de tekst zelf lezen en de andere helft wordt voorgelezen door de app.
Een uniek concept! Vanaf 7 jaar.


Educatieve apps vanaf 6 jaar

Zwijsen tafeltrainer en Moon Roos Vis Letterlegger zijn twee mooie apps van uitgeverij Zwijsen om tafels en letters te oefenen.


Squala Een leerzaam kennisspel dat met meerdere spelers op verschillend niveau gespeeld kan worden. Iedereen krijgt vragen op zijn niveau. Met slim zetten verzamel je punten.


Topo Nederland Een leuk topografiespel waarbij je een vliegtuigje naar het juiste gebied stuurt. Het is er ook voor Duitsland, België, Europa en USA.

 

WRTS Engelse woordjes leren? Bij WRTS vul je de woorden in en overhoor je jezelf.


Creatief

Animation CreatorZelf animaties maken op de iPad. Met deze app leer je eenvoudig de beginselen.

 

PupputPals De digitale versie van twee pratende sokken als handpoppen. Leuk en simpel.

 

ToontasticZelf een verhaal bedenken en animeren is met deze app niet moeilijk. Kinderen leren in 5 stappen een intro, ontwikkeling, plot en eind te bedenken.

 

Talking News Zelf een journaal opnemen met deze grappige hond en poes.

 

Dit overzicht van apps is maar een kleine greep uit het enorme aanbod. Veel plezier met uw eigen app-jacht! Tips mogen hieronder toegevoegd worden.

Leave a Reply

 

 

 

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>