Archief

Het Centraal Boekhuis en de iBookstore

LinkedInDeliciousDelen/Bookmark

Als uitgeverij Books2download wilden wij een account openen bij de iBookstore van Apple om iBooks in te plaatsen. Net zoals wij ook een account hebben voor de App Store van Apple voor onze apps. Hoewel het openen van een account in de App Store geen fluitje van een cent is, ben je daar toch relatief snel mee klaar. Een account voor de iBookstore is echter lastiger. Daarvoor is een Amerikaans belastingnummer vereist.

Dat kun je als buitenlander en niet-ingezetene aanvragen via de IRS. Ik wil ervan af zijn of het aan ons heeft gelegen of aan de IRS, maar het aanvragen van dat nummer werd een typisch paarse krokodil verhaal. Telkens ontbrak er iets aan onze aanvraag. Zelfs een notarisverklaring die per brief werd verzonden naar de USA bleek net weer niet het juiste document. Wij kregen er zo genoeg van dat wij besloten om een CB Compact account te openen, een speciaal abonnement voor kleine uitgevers bij het Centraal Boekhuis. Want sinds enige tijd kunnen Nederlandse uitgevers via het CB ebooks plaatsen in de iBookstore van Apple.

In onze telefoongesprekken met CB Compact hierover hebben wij expliciet aangegeven dat wij CB Compact voornamelijk wilden gebruiken voor de iBookstore. Wij maken namelijk kinderboeken apps – legden wij uit – en de grens tussen apps en ebooks begint steeds meer te vervagen. De enhanced ebooks in de iBookstore zijn soms mooier dan simpele apps en ze zijn goedkoper om te produceren. Bovendien zet Apple steeds meer druk op digitale uitgevers om niet langer simpele boek-apps in de App Store te plaatsen, maar om die als enhanced ebook in de iBookstore aan te bieden. Ik ken diverse uitgevers wier apps om die reden door Apple voor de App Store zijn geweigerd. Onze beweegredenen om een CB Compact abonnement te nemen hebben wij duidelijk aan het CB uitgelegd.

Tot zover verliep alles met het CB goed. Wij hebben ons abonnement en willen de door ons gemaakte enhanced ebooks via het CB in de App Store plaatsen. Om het volgende te begrijpen moet ik even technisch worden. Binnen de ebooks heb je de standaard epub 2 waarin de tekst en plaatjes geen vaste grootte hebben. En dan zijn er de zogenaamde ‘enhanced’ ebooks. Dit betreft de zogenaamde epub 3 bestanden, waarmee een vaste opmaak (fixed layout) en integratie van audio, video en interactiviteit mogelijk is. Apple biedt sinds mei van dit jaar de mogelijkheid om epub 3 in de iBookstore te plaatsen. Ze hebben hiervoor ook de gratis software iBookauthor ontwikkelt.

Hoewel wij dus heel specifiek aan het CB hadden gemeld wat voor ons de reden was om ons aan te sluiten, waren wij pas geleden verbijsterd te merken dat het CB geen epub 3 kan verwerken. Op onze geïrriteerde klacht hierover vertelde het CB ons dat men nooit tegen ons had gezegd dat men wél epub 3 kon verwerken. Nee, dat klopt helemaal, maar het is ook nooit ontkend, ondanks onze gesprekken over enhanced ebooks voor de iBookstore. Het CB is als een autohandelaar die jou een auto verkoopt, waarvan na aankoop blijkt dat de 4e en 5e versnelling niet functioneren. Nee, die handelaar had nooit gezegd dat ze wel functioneerden, maar dan heb je toch niets aan die auto?

Voor alle zekerheid hebben wij nog even bij collega-uitgevers geïnformeerd of wij als enige deze teleurstelling hebben moeten verwerken. Hoewel het een schrale troost is, bleek dat ook andere uitgevers hier tegenaan gelopen zijn. Het CB laat intussen weten waarom men epub 3 niet kan verwerken. De uitleg is van technische aard. Hun systeem kan de zware epub-bestanden nog niet verwerken, de epub-cheker is niet geschikt voor epub 3 en ze kunnen richting retailer nog niet duidelijk maken om welke soort epub het gaat. ‘Omdat er veel vraag naar is door uitgevers, zal het CB ergens in het eerste kwartaal van 2013 epub 3 kunnen verwerken’, aldus het CB.

Aaaargh! Op naar de paarse krokodil van de US Tax office. We zijn weer terug bij af.

UPDATE! 1 september 2012. Het Centraal Boekhuis biedt een oplossing.

Het Centraal Boekhuis heeft naar aanleiding van bovenstaand artikel contact met ons opgenomen en ons een zeer goed werkbare oplossing van het probleem aangereikt. Wij maken daar graag gebruik van. Het kom erop neer dat het CB, voor de periode dat Epub fixed Layout tbv Apple nog niet volledig geautomatiseerd direct doorgaat vanuit CB Online naar Apple, wel een pragmatische oplossing heeft. Het CB kan zodoende stabiliteit van het platform, waarover 18.000 titels en 1.5 miljoen transacties (nu nog vooral “platte” epubs) draaien, combineren met het ondersteunen van relatief nieuwe formaten. Wij zijn het CB erkentelijk voor de praktische wijze waarop wij alsnog geholpen zijn.

2 comments to Het Centraal Boekhuis en de iBookstore

  • Goed werk! Wij hebben wel een EIN, maar daarmee is het nog niet meteen gedaan in ons geval. Nu kunnen we – dankzij jou en Bert – dus bij Centraal Boekhuis terecht. Ik denk dat ik namens meerdere collega-uitgevers spreek als ik zeg: bedankt!

  • Ik heb vorig jaar telefonisch een EIN-nummer aangevraagd bij de IRS. Het was binnen een halfuurtje gepiept. Voordelen van bellen in plaats van schriftelijk aanvragen, zijn dat je onduidelijkheden kunt doorspreken met de persoon aan de andere kant van de lijn, en je hoeft niet weken te wachten op reactie, je krijgt je nummer aan het eind van het gesprek.

Leave a Reply

 

 

 

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>


2 × = fourteen