Archief

Kinderboekenweek 2012: Hallo wereld!

In de komende kinderboekenweek staan boeken over andere culturen en reizen centraal. Een mooi thema, zeker voor de middenbouw en bovenbouw van het basisonderwijs. Er kunnen verbanden gelegd kunnen worden tussen de geschiedenis- en aardrijkskundeles en kinderboeken. Voor de onderbouw is het thema misschien wat lastiger. De beleveniswereld van kleuters ligt nog erg dichtbij hun eigen huis. Wat weten zij van verre landen en vreemde culturen? Toch hebben ook kleuters met de wereld te maken, zeker in onze multiculturele samenleving. Hier vindt u voor elke leeftijd een aantal tips.

Gratis digibordles voor groep 1, 2 en 3

Kinderboekenweek 2012Met een groep schrijvers en illustratoren die boeken voor jonge kinderen maken, hebben we een les gemaakt die speciaal bedoeld is voor de onderbouw. We namen hiervoor zeven gebieden verspreid over de hele wereld en kozen bij elke gebied een boek of verhaal. In de les kunt u (delen uit) deze boeken lezen en er worden leuke verwerkingsopdrachten aangeboden.

U kunt de les hier downloaden.

De les is bedoeld om te tonen op het digibord of een scherm. Bij de les hoort een handleiding van 27 pagina’s in A-4 formaat, die u kunt printen. Hierin staan de teksten die u kunt voorlezen, kleurplaten, knutselplaten, uitleg en extra informatie over de schrijvers, illustratoren en andere boeken. U kunt de handleiding per e-mail gratis aanvragen.

Aan deze les werkten mee: Vera de Backker, Annemarie Bon, Marcel van Driel, Mylo Freeman, Gerard van Gemert, Rick de Haas, Mark Janssen, Jort van der Jagt, Martine Letterie, Gertie Jaquet, Pauline Oud, Betty Sluyzer en Rian Visser.

Gratis workshop voor de middenbouw


Leeskoffertje Haan, kip en hoen

Dit leeskoffertje van Rian Visser bevat zes leesboekjes van AVI start tot AVI E3. Haan en Kip wonen samen een hok en hebben het fijn. Op een dag gaan ze naar zee en vinden in het duin een vreemde, uitgeputte vogel. Het is Hoen. Hoen komt uit een ver land. Hij spreekt een andere taal en hij draagt gekke kleren. Kip verzorgt Hoen en leert hem haar eigen taal. Hoen bouwt een hok naast het hok van Haan en Kip. Hij praat graag met Kip, die hem lekkere hapjes brengt en hem erg bewonderd. Haan wordt jaloers als blijkt dat Kip die vreemde snoeshaan misschien wel leuker vindt dan hem! En Hoen kan ook veel beter schieten! Haan vindt dat Hoen beter terug kan gaan naar zijn eigen land. Ze maken ruzie en op een dag is Hoen gevlogen…
Deze boekjes vormen een mooie parodie op het eigentijdse vreemdelingenvraagstuk, zonder dat deze problematiek er te dik bovenop ligt. Kinderen zullen graag leren lezen met deze humoristische leesboekjes.
Voor Android smartphones is er een gratis app!

Bij deze koffertje is een gratis digibordles gemaakt met het spel KlinkerBingo.

Workshop: Schrijf een reisverhaal
Speciaal voor de middenbouw maakte Rian Visser de workshop Schrijf een reisverhaal. Deze workshop is tevens een wedstrijd. De gratis digibordles kunt u hier downloaden. Scholen in Deventer en omgeving kunnen meedoen met een wedstrijd van de Openbare Bibliotheek Deventer.

Leestips en schoolbezoek voor de bovenbouw

Hoe doet een schrijver research?
Voor de bovenbouw zijn de boeken Zoektocht naar een zeeklok (over Christiaan Huygens)c en Spion aan de overkant (over de Romeinen in Nederland) heel geschikt.

Spion aan de overkant Zoektocht naar een zeeklok

Voor deze boeken heeft Rian flink wat research moeten doen. Zoektocht naar een zeeklok schreef ze samen met Laura Wielders, educatief medewerkster van museum Hofwijck. Om een boek te schrijven moet een schrijver zich vaak verdiepen in de buitenwereld: in andere culturen, steden, landschappen en in andere tijdperken. De schrijver vraagt zich bijvoorbeeld af: Wat aten de mensen in de Romeinse tijd, hoe kleden mensen zich in de 17de eeuw? Ook moet de schrijver zich verdiepen in de binnenwereld van andere mensen: hoe is het om blind of doof te zijn, hoe voel je je als je ouders gescheiden zijn, hoe is het om geen geld te hebben en geen plek om naartoe te gaan?
Tijdens het schoolbezoek zal Rian Visser vertellen over de manieren waarop ze onderzoek heeft gedaan voor deze boeken, zoals boeken lezen, zoeken op internet, reizen, praten met mensen, musea bezoeken, putten uit eigen ervaringen, etc.

6 comments to Kinderboekenweek 2012: Hallo wereld!

 • susan

  Zijn er ook al ebooks voor kinderen met luisterfunctie beschikbaar voor mijn android tablet. Ik vind het jammer dat het allemaal voor de Ipad is.

  • Ik zou het graag willen, maar ik heb op android nog geen goede ereader kunnen ontdekken die eboeken met geluid aankan. Daarnaast is er op android nog geen winkel waar ik deze boeken kan verkopen. Zodra dat er is zal ik de eerste zijn om mijn boeken met geluid voor android aan te bieden!

 • L. Neijenhuis

  Graag wil de gratis handleiding ontvangen die bij de lessen van de kinderboekenweek hoort.
  Alvast bedankt,
  Met vriendelijke groet,
  Lucia

 • Nienke

  De lessen zien er erg leuk uit en het zijn goede ideeën. Graag zou ik de gratis handleiding die bij deze lessen van de kinderboekenweek 2012 hoort.Bij voorbaat dank.
  Nienke

 • astrid

  Graag zou ik de gratis handleiding willen ontvangen die hoort bij de digilessen van de kinderboekenweekv 2012. alvast bedankt voor de leuke lessen en ideeën.

  Astrid

 • Hanneke van Baalen

  Heel graag zou ik de gratis handleiding ontvangen die
  bij de lessen van de kinderboekenweek 2012 hoort.
  Alvast hartelijke dank.

  Met vriendelijke groet,
  Hanneke

Leave a Reply

 

 

 

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>