Archief

De geschiedenis van Zuid-Holland in 50 verhalen: een nieuwe gratis app voor Apple en Android

LinkedInDeliciousDelen/Bookmark

GeschiedenisZHEnkele maanden geleden informeerde Ad van der Zee, werkzaam bij het Erfgoedhuis van Zuid-Holland, of Books2download in staat was om een app te maken van de canon van zijn provincie. Hierin wordt de geschiedenis in 50 verhalen verteld. Het Provinciaal Historisch Centrum van het Erfgoedhuis Zuid-Holland heeft als taak om de geschiedenis onder de aandacht te brengen van een breed publiek. Dat was al eerder gedaan op het web in 2009 en in boekvorm in 2011. De volgende stap was een app.

Naslagwerk

Het was niet zozeer de bedoeling om een boek app te maken, zoals wij vaker doen, maar eerder een naslagwerk op de smartphone. De historie is immers gekoppeld aan veel Zuid-Hollandse locaties.
Samen met de klant hebben wij in de afgelopen twee maanden hard gewerkt aan de app De geschiedenis van Zuid-Holland in 50 verhalen, die zowel voor iPhone als Android smartphone beschikbaar is. Het is een ongelooflijk leuke app geworden; een voorbeeld hoe educatie en informatie gemakkelijk bereikbaar en vooral aantrekkelijk gemaakt kan worden. De 50 verhalen uit de geschiedenis van Zuid-Holland zijn gekoppeld aan ruim 130 locaties in de provincie, variërend van musea en kastelen, tot aan de bollenvelden, de stormvloedkering of de straat waar de Golden Earring ooit begon. Op basis van een GPS peiling kan de gebruiker van de app zien waar hij of zij zich bevindt ten opzichte van de te bezoeken locaties.

GeschiedenisZH Willem van Oranje

Laat u voorlezen

Alle 50 verhalen zijn in de app te lezen, maar als extra service kun je elk verhaal ook laten voorlezen. Om de app niet te zwaar te maken – waarmee hij niet onderweg downloadbaar zou zijn – kozen we ervoor om de teksten streaming, dus via een internetverbinding, te kunnen beluisteren. Voor de technici onder ons, dat scheelde ongeveer 80MB.

Hieronder kunt u verhaal 45 over de watersnoodramp beluisteren.

De_Watersnoodramp

Behalve het kunnen zoeken van de verhalen in een lijst, kan er ook op bijbehorende afbeeldingen, op steekwoorden (kasteel, VOC…) of op de kaart van de provincie worden gezocht. Het resultaat is een app die intuïtief is in het gebruik en een berg aan interessante informatie biedt. Dat intuïtieve in het gebruik is belangrijk, want teveel apps worden gemaakt met features die zeker ‘state of art’ zijn (augmented reality alom), maar die vaak te ingewikkeld of traag zijn voor handig gebruik, laat staan dat ze onderweg downloadbaar zijn.

GeschiedenisZH  GeschiedenisZH

Voor wie is de app bedoeld?

Voor iedereen die geïnteresseerd is in de geschiedenis van Zuid-Holland, van jong tot oud. Ook niet Zuid-Hollanders zullen veel van onze nationale historie erin herkennen. Veel nationale geschiedenis speelde zich immers in Zuid-Holland af: van het lynchen van de gebroeders De Wit of de ramp met het kruitschip in Leiden tot de moord op Willem van Oranje. Daarmee is de app ook bij uitstek geschikt voor schoolgaande jeugd. Zelfs als men niet van plan is de locaties te bezoeken, is het heel interessant om de informatie te lezen, bekijken en/of beluisteren.

De Android app kunt u gratis downloaden via Google Play.
De app voor iPhone en iPad is gratis beschikbaar via de App Store.

1 comment to De geschiedenis van Zuid-Holland in 50 verhalen: een nieuwe gratis app voor Apple en Android

Leave a Reply

 

 

 

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>


one × 5 =