Archief

Digibordles als content marketing voor de uitgever

Wat is content marketing eigenlijk? Dit filmpje uit 2010 van de Moodfactory legt duidelijk uit wat het is. Ik loop een paar decennia mee in marketing en communicatie en wij deden lang geleden al aan content marketing. Alleen noemden wij dat toen nog niet zo. Maar wij maakten bij de reclamebureaus waar ik werkte bijvoorbeeld sponsored magazines of recepten- en zelfs moppenboekjes voor opdrachtgevers. Wat we in feite deden voor onze opdrachtgever was namens hem een verhaal vertellen aan zijn (potentiële) klanten. Storytelling. Wat vinden jouw klanten leuk, vroegen we dan. Jij kent je klanten. Vertel. Hoe zien ze er uit, hoe leven ze, wat houdt ze bezig? Denk als een uitgever.

Denk als een uitgever. Maar wat nu, als je zelf uitgever bent? Als uitgever doe je niet anders dan storytelling aan je klanten verkopen. Dat is je core business. Wat heb je dan aan content marketing? Moet je aan storytelling doen om je storytelling te verkopen? Ja precies! Dat moet je doen!

Ik moest hier aan denken toen ik een workshop voor uitgevers over boek app marketing voorbereidde en in dat kader dit artikel tegenkwam: Selling the Story: E-books Meet Content Marketing. Het artikel geeft een paar voorbeelden hoe je als uitgever content marketing / storytelling in kunt zetten voor je eigen product.

Speciale content maken

Rian Visser geeft met Books2download heel veel weg. Zij gaat daarin verder dan de meeste uitgevers. Boos2dowbload geeft niet vaak een deel van een e-boek of app weg, maar creëert juist speciale content om cadeau te geven. Digibordlessen bijvoorbeeld. Rian Visser, oprichter van Books2download, was een van de eersten die ze maakte en gratis liet downloaden. Ze begreep dat ze haar eigen bekendheid en die van haar meer dan 60 kinderboeken een versnelling kon geven door het weggeven van relevante gerelateerde content.  Voor Nippertje legde Rian in een digibordles uit hoe een prentenboek gemaakt wordt. Dat had met elk boek gekund, maar door het met Nippertje te doen neemt de vraag naar dit prentenboek toe. Rondom Mus op het net is een workshop gemaakt, bij Timo maakte Rian een les over apps maken.

Voor een casus over effectiviteit zou ik verkoop- of bekendheidcijfers moeten geven. Ik heb ze niet. Ik zou immers nulmetingen hebben moeten doen. Bovendien heeft Books2download permanent zoveel ijzers in het vuur om de verkoop te stimuleren dat het ondoenlijk zou zijn om het effect van de digibordlessen eruit te filteren. Maar misschien dat aantallen in dit geval gewoon voor zichzelf kunnen spreken. Van de laatste kinderboekenweek (helden)digibordles die Rian maakte, werden er 240.000 gedownload. In Nederland hebben we zo’n 7000 primair onderwijs instellingen. Dat betekent dat er heel veel onderwijskrachten de les voorzien hebben van eigen vragen en hun leerlingen de les zelf hebben laten downloaden. Tweehonderdenveertigduizend downloads van 1 digibordles. 240K! Hoezo leesbevordering?

Een nieuwe les op basis van het thema ‘Hallo wereld’ voor de komende kinderboekenweek is in de maak. Deze keer heeft Rian de samenwerking gezocht en gevonden met 7 illustratoren en 6 collega-schrijvers. Hun boeken zullen erin centraal staan. Het download record van 2011 zal moeilijk te breken zijn, maar we gaan weer een poging doen. Het CPNB heeft vorig jaar ook een digibordles ontwikkeld. Hulde voor het initiatief, maar met respect, er was te weinig over nagedacht. Zowel over de manier waarop hij was gemaakt, als over de marketing ervan. Misschien dat het CPNB en wij elkaar hierover eens moeten spreken. Aan ons zal het niet liggen.

Leave a Reply

 

 

 

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>