Archief

Alles ruikt naar chocola. Een hele, hele goeie boeken app!

Alles_ruikt_naar_chocola_bigAls mensen roepen dat ze iets vernieuwends maken op het gebied van boeken apps, ben ik altijd sceptisch. Eerst zien, dan geloven, denk ik dan. Vaak valt het met die nieuwe leesbeleving wel mee en is het vooral ‘anders dan anders’. Dat laatste is niet altijd een aanbeveling. Dus toen ik voor het eerst van de Alles ruikt naar chocola app hoorde was mijn reactie, daar heb je er weer een. Tot ik het filmpje bekeek waarin de schrijver Sidney Vollmer met aanstekelijk enthousiasme over zijn app vertelde. Alles zag er professioneel uit. Het filmpje zelf, het ontwerp van het boek en de app en vooral wat Sidney vertelde wat de app kon. Ik werd heel nieuwsgierig.

Ik heb de app en het boek inmiddels gelezen, geluisterd en bekeken en ik ben enthousiast. Voor het eerst vind ik dat iemand terecht in de media heeft gezegd dat zijn app iets toevoegt aan wat er is op het gebied van boeken apps.

Is dit app concept van Alles ruikt naar chocola daarmee helemaal nieuw? Nou nee, dat vind ik wat overdreven. Qua concept is Alles ruikt naar chocola niet heel verschillend van bijvoorbeeld de app van On the road van Jack Kerouac. In de laatste kom je in de boektekst allemaal links tegen met uitleg over personages, routes, steden of muziek. Op een vergelijkbare manier kom je in de app van Sidney Vollmer honderden links tegen naar muziek en films op Youtube, Spotify en Wikipedia. En zoals het iconische boek van Kerouac gaat over zijn reizen in de fifties door de US, zo gaat het boek van Vollmer over een beginnende muzikant. Maar in Nederland is deze manier van verappen van een  roman bij mijn weten wel nieuw. De extra’s die worden geboden zijn geïntegreerd in de inhoud en daarin verschilt Alles ruikt naar chocola sterk van bijvoorbeeld Gelukkig zijn we machteloos van Ivo Victoria, waar de extra’s echt extra’s zijn die los staan van de inhoud.

De app biedt erg veel:

  • Het gehele boek (waarvoor je in de winkel € 17,50 betaalt),
  • Een compleet luisterboek, door de schrijver zelf ingesproken,
  • Een bladwijzer voor zowel het lees-, als voorleesboek (knap geprogrammeerd guys!),
  • Een verkorte inhoud van het voorafgaande, voor als je ‘er even uit bent’,
  • Meeverkleurende pagina’s naarmate je ze vaker hebt omgeslagen (nutteloos maar nice!),
  • Integratie van social media (ik heb veel met social media; weinig met dit soort integratie, maar soit)
  • Veel, heel veel muziek.

En zoals ik al eerder zei, alles is mooi en met veel aandacht gemaakt en het is zeker een nieuwe manier van lezen. Qua uitvoering sluit het precies aan op de vele keuzes die we tegenwoordig kunnen maken op het gebied van mediaconsumptie: je ouderwets verliezen in het lezen van het boek, dieper erop ingaan als je dat wilt via de vele links in het boek, of je lui laten voorlezen als je toevallig met wat anders bezig bent. Sterker, ook de inhoud van Alles ruikt naar chocola past daar naadloos bij. Een snel lezend/luisterend verhaal over de 19-jarige muzikant Tom, die zijn vader verliest, zijn moeder ziet hertrouwen en zijn weg zoekt naar zelfstandigheid zonder al teveel keuzes te maken. Er is immers zoveel. Deze app is ook ‘veel’.

Heb ik dan helemaal geen aanmerkingen op de app? Nee, eigenlijk niet. Ik had hem heel graag zelf geproduceerd en heb hooguit een soort wijze les. Want hoe je het ook wendt of keert, het blijft toch de verapping van een boek. Mijn persoonlijke ambitie is het om een app te maken van de content en niet van het boek waar de content al in is opgesloten. Dat is een moeilijk te verwezenlijken idee in de praktijk, maar zeker niet onmogelijk. Zo’n app gaat er een keer komen, als het aan mij ligt. Eens, Sidney?

4 comments to Alles ruikt naar chocola. Een hele, hele goeie boeken app!

Leave a Reply

 

 

 

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>