Archief

De iPad in het onderwijs

De iPad is een ideale computer voor het onderwijs. Kinderen kunnen er zelfstandig mee werken en de leerkracht beschikt – wanneer hij de iPad koppelt aan een digibord – over een grote hoeveelheid (interactieve) boeken, educatieve apps, educatieve spellen, films, kranten en websites. Ook de eigen documenten kunnen vanaf de iPad gepresenteerd worden. Afgelopen week gaf ik een lezing aan ict-medewerkers en intern begeleiders en daarbij viel me op hoe weinig er nog over bekend is.

Hoe werkt het?

De iPad is een tablet, die net als een vaste computer of een laptop aan een digibord of beamer gekoppeld kan worden. Van het digibord of de beamer gaat een VGA-kabel naar de computer. Met een verloopkabeltje van € 29,- kun je de iPad op deze VGA-kabel aansluiten. Bij een iPad 2 (de nieuwste iPad) heb je dan meestal meteen beeld. Een enkele keer is het nodig de iPad te herstarten, voordat de beamer hem herkent, maar dan werkt het. Bij de iPad 1 is het helaas wat lastiger. Hiervoor is het nodig om de Apple software op de iPad te kraken en er extra software op te zetten. Jailbreaken heet dit. Dit is veilig te doen, maar wel wat lastiger dan het plug&play van de iPad 2. De geluidskabel van het digibord of de beamer past in de microfooningang van de iPad.
Het kabeltje past ook in een iPhone, maar deze geeft geen beeld via beamer of digibord, tenzij de iPhone gejailbreaked is.

Verbinding verbroken
Een kleine technische tip: het witte kabeltje gaat makkelijk scheef zitten in de iPad en dan is de verbinding even weg. Ik vind dat storend. Met een iPad ga je toch wat wilder om dan met een laptop of vaste computer, dus het gebeurt mij nogal eens. Daarom plak ik het stekkertje vaak met een stukje ‘hightec’ plakband aan de iPad vast.

Stroom
Je kunt de iPad niet opladen als deze VGA-verloopkabel erin zit, dus begin je presentatie met een volle batterij.

Bediening
Dit gaat via de iPad. Het digibord wordt enkel als scherm gebruikt. De muispen of het touchscreen van het digibord werkt niet samen met apps. Dus dingen aanklikken en schrijven doe je op de iPad. Ook interactiviteit zoals de iPad scheef houden en daarmee dingen op het scherm laten bewegen, kan natuurlijk niet met het digibord gedaan worden.

Hier ziet u de iPad met het witte verloopkabeltje en de geluidskabel. Het meisje bedient de iPad, de zaal kijkt mee op een groot scherm.

De iPad met een verloopkabeltje en geluidskabel.

Welke apps zijn er en waar vind je ze?

App is een afkorting van applicatie. Het is eigenlijk een programma, maar het kan bijvoorbeeld een (interactief) boek zijn, een spel of een 3-dimensionale weergave van de ruimte. De apps die gemaakt zijn voor een tablet of smartphone kun je niet vanaf een laptop bekijken. Je koopt deze apps vanaf de iPad direct in de App Store of via iTunes op je vaste computer. Vervolgens synchroniseer je de iPad om de apps erop te zetten. De App Store sorteert de apps in verschillende categorieën.

Onderwijs
In de categorie Onderwijs vindt je bijvoorbeeld apps voor leren tellen, letters leren en woordjes maken. Dit zijn er nog niet zoveel en de mogelijkheden erin zijn beperkt. Ik hoorde dat sommige leerkrachten nooit verder keken dan Onderwijs. Dan mis je veel!

Boeken
Interessant voor het onderwijs is de categorie Boeken. Hierin vind je een snel groeiende hoeveelheid prentenboeken en leesboekjes. Sommige zijn heel interactief, andere wat eenvoudiger. Verschillende prentenboekapps worden in diverse talen voorgelezen, terwijl de tekst ook in beeld is. Dit kan voor talenonderwijs erg interessant zijn.

Geneeskunst, amusement, wetenschap, fotografie, muziek, games, productiviteit
Er zijn nog veel meer categorieën die de moeite van het inspecteren waard zijn. Er zijn leuke apps over astronomie, zelf muziek maken, tekenen, foto’s bewerken, educatieve en wiskundige spellen, Wordfeud (Scrabble in verschillende talen) en anatomie om maar even iets te noemen. Doorzoek alle categorieën of gebruik de zoekfunctie. Veel apps zijn er alleen in het Engels, maar dat hoeft niet altijd een bezwaar te zijn. Vul de zoektermen dus ook in het Engels in.

Mothers with apps
Mothers with apps is een Amerikaans initiatief voor het promoten van kindvriendelijke en educatieve apps. Zij bieden een gratis app aan. Deze app is een catalogus met daarin alle kindvriendelijke apps van ontwikkelaars die zich bij hen aangesloten hebben. En dat zijn er heel veel. Books2download hoort daar ook bij. Onder het tabblad Apps staan educatieve apps en apps voor ‘special needs’ overzichtelijk op categorie gerangschikt. Onder het tabblad Books staan prentenboeken. Deze apps zijn allemaal Engelstalig, hoewel sommige in meerdere talen gemaakt zijn.

Wat kost een app?

Apps zijn schrikbarend goedkoop. Veel apps zijn gratis of de makers bieden een gratis LiteVersie aan, zodat je een gedeelte van de app gratis kunt gebruiken, voordat je tot aanschaf over gaat. Een prentenboekapp kost dikwijls maar €3,99. Ook wordt er vaak gestunt met prijzen. Als je in de klas meerdere iPads gebruikt die op één iTunes account aangesloten zijn, hoef je de app maar één keer aan te schaffen.

Reacties en aanvullingen op gebruik van de iPad in het onderwijs zijn welkom!

2 comments to De iPad in het onderwijs

  • Arjan

    Een Ipad aansluiten op Smartboard of beamer is niet echt handig, twee kabels aan de Ipad beperkt het gebruik enorm en bovendien hebben niet alle Smartboards een VGA ingang. Beter is het om tablets in te zetten om kinderen juist individueel (of in groepen) te ontwikkelen, en niet als klassikaal instrument te gebruiken. Er zijn inmiddels wat meer apps beschikbaar zodat lees- en rekenonderwijs verrijkt kan worden door kinderen die dat waarderen op een Ipad verder uit te laten werken en daarmee de stof te verrijken. Nog mooier is het als op een speelse manier kinderen leren over muziek, topo, en al die andere niet-zaakvakken.

    Kinderen weten precies wat ze met een tablet aan moeten en leren snel en op een voor hun geschikte manier, meer dan op een klassikale manier

Leave a Reply

 

 

 

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>