Uitgeverij Clavis, hoe nu verder?

Vandaag werd bekend dat de investeringsmaatschappij LRM uit uitgeverij Clavis is gestapt. De familie Werck heeft de uitgeverij dus weer in eigen handen. Zie het bericht in de Gazet van Antwerpen.

Ruzies liggen hieraan ten grondslag. Ik hoorde afgelopen maanden dat gezinsleden ontslagen waren en dat Philip Werck maar één dag per week op kantoor kwam. Personeel had last van stress. Er was ook goed nieuws: schrijvers en illustratoren kregen door het nieuwe beleid eindelijk hun achterstallige betalingen. Maar hoe moest het creatief verder? Hierover was veel onzekerheid. Een schrijver die op mijn blog onder zijn/haar eigen naam kritisch was geweest, zag zijn/haar boeken in de ramsj gaan. Ik heb bewust niet hierover geschreven. Je moet een uitgeverij tijd geven om een goed, nieuw beleid op te zetten. Voor alle mooie boeken, voor alle goede illustratoren en schrijvers is het van groot belang dat uitgeverij Clavis haar goede naam terug krijgt. Nieuwe mensen aan de top leek mij de enige oplossing. Maar de familie heeft de macht weer gegrepen.

Digitale bestanden

Ik heb afgelopen maanden regelmatig met Willy Vanden Poel gebeld. Die gesprekken gingen over het opvragen van de digitale bestanden van mijn boeken, die door Clavis niet meer uitgegeven worden. Ik vraag al een jaar om mijn bestanden, maar Philippe Werck heeft op mijn brieven nooit gereageerd. In februari dit jaar schreef ik weer een brief. Vanden Poel reageerde wel, maar vroeg € 500,- per titel. Dat is veel geld. Het idee erachter was dat de uitgeverij kosten gemaakt heeft voor redactie van de tekst, scannen van illustraties en vormgeving. Maar die kosten hoeft de auteur niet ineens te gaan betalen als zijn boek niet meer leverbaar is. De auteur is gedupeerd, kan zijn boek niet makkelijk kwijt bij een andere uitgeverij, kan het wel zelf beschikbaar houden als POD (printing on demand) of e-boek, maar dat levert doorgaans niet heel veel op. Andere uitgeverijen leveren de bestanden als goodwill gratis of vragen voor het opzoeken een klein bedrag, bijvoorbeeld € 25,-.

Ook al ben ik met Vanden Poel nog niet tot een regeling gekomen, ik ervoer hem als een zakelijke, integere man en iemand die zich aan afspraken hield. Hij belde altijd terug op de dagen die hij beloofde en we zouden vorige week erover verder praten. Dat gebeurde niet, maar ik was zelf ook een beetje te druk om aan te bel te trekken. Hij stond op mijn lijstje.

Hoe nu verder?

Hoe moet het nu verder? Voordat de LRM ingreep heeft Philip Werck ontkent dat er structureel problemen waren. Bij TV Limburg vertelde hij dat er altijd auteurs mistevreden waren omdat hun boeken niet zo goed liepen. Zou hij, nu hij weer zelf aan het roer staat, excuses aanbieden? Kan de familie Werck het vertrouwen herwinnen?

Gerelateerde berichten:
Van schrijver tot bedelaar

Uitgeverij Clavis belooft beterschap, hoe houden we dat in de gaten?
Open brief uitgeverij Clavis
Wat is een redelijke vergoeding voor de digitale bestanden van je boek?

In de pers:
25 juli 2011 ‘De concurentie is groter’, De Standaard
12 juli 2011 Clavis in handen van familie Werck, TV Limburg
12 juli 2011 LRM stapt uit uitgeverij Clavis, Gazet van Antwerpen
12 juli 2011 Familie Werck (Clavis) koopt aandelen LRM af, Made in Limburg

This entry was posted in Divers. Bookmark the permalink.

13 Responses to Uitgeverij Clavis, hoe nu verder?

  1. Ervaringsdeskundige says:

    Het is heel eenvoudig.
    Er werd ervaren hoe ze werden betaald én behandeld door de familie Werck.
    En er werd ervaren hoe ze werden betaald en behandeld door LRM.

    Het was het verschil tussen “mooie inhoudsloze lieve woordjes zonder meer”
    en
    “daden”.

    Ik ben in de veronderstelling dat achter deze ontwikkelingen veel schuil gaat wat wij niet kunnen vatten.
    Mijn oprechte dank gaat uit naar Meneer Willy Vande Poel.

    Ik geloof niet in het nieuwe beleid nu en zal ook nooit mijn werk aldaar aanbieden. Ik spaar mezelf van nieuwe “ervaringen”, hoe veelbelovend ze ook opnieuw zijn.

    Een ezel stoot zich geen twee keer aan dezelfde steen.

  2. Mens002 says:

    Auteur002, hoe weet u dat de uitspraken die anderen hier doen niet kloppen? Of sterker nog, dat de anderen niet zeker kunnen zijn van hun eigen uitspraken?
    Het lijkt mij toch dat iedereen op deze blog uit ervaring spreekt. De meeste reacties komen immers van betrokken auteurs en illustratoren die het slachtoffer zijn geweest van de wanpraktijken van de familie Werck. Auteurs en illustratoren die onterecht jaren hebben moeten wachten op hun geld, wat soms tot erg pijnlijke en schrijnende toestanden heeft geleid… Kunt u zich voorstellen dat u zovéél ellende meemaakt met het uitgeven van uw boek dat u uw liefde voor schrijven en/of illustreren helemaal verliest? Kunt u dat?

    Goed voor u dat u nooit problemen heeft gehad met het uitgeven van uw boek(en). Hopelijk blijft dat zo, voor u en alle toekomstige auteurs/illustratoren. Maar vergeet niet wat voor een marteling het was voor vele anderen op deze blog. Dàt kan u niet ontkennen. En anders moet u de reacties op de blog van januari maar eens volledig doornemen.

    De VAV zou nooit tussengekomen zijn als al deze uitspraken ‘niet klopten’.

    Ik hoop dat Clavis inderdaad iets moois wordt, iets puur, recht vanuit het hart, maar met de nodige intellectuele ondersteuning en een portie gezond verstand. Iets om trots op te zijn. Zonder wanbetalingen, zonder alle ellende, zonder al de onbeantwoorde telefoontjes, zonder het smeken om een deeltje van het geld waar je recht op hebt. En als dat ooit gebeurt, keer ik met plezier terug. Want je eerste uitgeverij blijft je nauw aan het hart liggen. Daarom dat wanbeleid ook zoveel pijn kan doen.

    Gelukkig heeft de LRM de afgelopen maanden het goede voorbeeld gegeven. Vanaf de aanstelling van Willy Vanden Poel was er een niet te ontkennen vooruitgang en waaide er een nieuwe, positieve wind. Laten we hopen dat de familie Werck de eerlijke en zakelijk goed onderbouwde manier van handelen van de LRM voortzet.

  3. auteur002 says:

    Nee hoor Mens002. Ik ben geen familie. Ik ben een auteur die (nog steeds) met veel plezier met Clavis samenwerkt. Ben het alleen een beetje erg moe dat er dames en heren zijn die hier uitspraken doen, die niet kloppen, of waar ze niet zeker van kunnen zijn. Zoals de uitspraak van Johan. Al die (mogelijke) onwaarheden schade de auteurs die wel nog achter Clavis blijven staan.

  4. Mens002 says:

    Zijn er nog personen die de indruk krijgen dat auteur002 iemand van de familie Werck is? Het standpunt dat hij inneemt en de kilte die zijn boodschap uitstraalt “ik wens ‘de familie Werck’ veel succes…”

  5. Leen says:

    Beste Rian,

    Je hebt de uitgeverij niet per se nodig voor die bestanden: je kunt zelf je boek inscannen, de tekst door de ocr halen en er een pdf van maken, dat kost niet zóveel geld en moeite. En dan ben je van dat hele Clavis af.

    Groet!

    • Rian Visser says:

      Dat weet ik. Je kunt ook alle illustraties opnieuw laten scannen, de vormgeving opnieuw. Ik ben zelf grafisch vormgever en gespecialiseerd in boekvormgeving. Ik heb al veel boeken uit mijn backlist opnieuw uitgebracht. Eén van de redenen dat ik me voor deze zaak inzet, is het collectieve belang. Het leveren van de digitale bestanden in niets voor niets opgenomen in zowel het Vlaamse als Nederlands modelcontract. Ik hoop dat er een algemeen beleid komt, waarbij uitgevers na het beëindigen van het boekcontract deze bestanden om niet of om weinig beschikbaar stellen.

  6. Auteur002 says:

    Johan, die weddenschap wil ik met je aan. Durf je er een miljoen euro op te zetten ?

    Met die ex verwarmingketel-CEO (of zoiets) van LRM heb ik de afgelopen maanden toch mijn twijfels gehad. Rian schrijft dat ze hem integer vind. Dan trek ik haar mensenkennis in twijfel, zo heb ik hem absoluut niet ervaren, in tegendeel, wat was die man vol van zich zelf.

    Maar goed. Ik wens de familie Werck heel veel succes om er terug iets moois van te maken, dat hoor ik hier maar weinig zeggen.

  7. Robert Vierbergen says:

    Hoi Rian
    Wat een waardevolle site en bijdrage aan LinkedIn.
    Dank voor je info. Had Clavis op m’n shortlist staan voor m’n volgende boek.
    groet
    Robert

  8. jan lieffering says:

    Als je voor de gek gehouden wilt worden moet nu vooral naar hun illustratorendagen gaan en proberen werk voor hun te maken!

    succes!

  9. Johan says:

    Geen goed nieuws voor Clavis auteurs. Het klinkt inderdaad als de plot van een boek dat de lezer even uitzicht geeft op een happy end, om dan met een dramatische wending het kwade te laten zegevieren.

    Ik durf wedden dat de Wercks een royale lening hebben moeten aangaan om hun aandelen terug te kunnen kopen. Zo hebben ze weer een mooi excuus klaar wanneer de auteurs naar hun geld vragen. De Vlaamse Auteursvereniging heeft haar leden in ieder geval reeds gemaild dat ze een oogje in het zeil zal houden.

    Een paar maanden terug is mijn laatste Clavis boek uit de catalogus verdwenen. Het wordt overgenomen door mijn nieuwe uitgeverij. Dit hoofdstuk is voor mij afgesloten.

    Never again.

  10. Hasselmans says:

    Rian,

    Bekijk de chronologie eens als een script.
    Het boekje “Clavis” was vanaf de eerste bladzijde voor velen duidelijk. Pagina’s lang konden we lezen over de dingen die de hoofdrolspeler deed. En één grote rode draad; het gebrek aan respect voor de mensen aan wie zij hun boterham verdienen.
    Opeens kwam het hoofdstuk van de Nederlandse “Rian”; met ongekend veel lezers.
    LRM kwam erbij en het verhaal nam eindelijk wending. Gedaan met “de slechte gang van zaken”. De mensen kregen hun geld, de mensen kregen respect, en sommigen onder hen droomden opnieuw creatief.

    Het verhaal werd mooi. Vol trots werd gepraat over de centjes die je na jaren van bedelen eindelijk had gekregen.

    Nooit kwam er een excuus van de hoofdrolspelers, nooit werd er beleefd uitleg gegeven, maar ach wat…

    En opeens komt in dat verhaal een hele twist;
    Opeens is de man die de slechte rol had, die pagina’s lang slachtoffers maakte, terug de hoofdrolspeler. En de “goeje ” uit het verhaal wordt weggeschreven?!

    Hoe kan je geloven in iemand die zo hard “zijn boekje te buiten ging”?
    Zelfs met veel hoofdstukken vol “lieve, lieve, lieve” woordjes….

    Slechte bladzijde in dit script.

    Je weet tot wat ze in staat zijn en wat er was.
    Alleen de toekomst kan uitwijzen of ze ook een eerlijke, deftige, respectvolle kant hebben.

    Niet met mij.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *