Archief

10 twitter schrijftips, e-book app

10 twitter writing tipsVorig jaar in november schreef ik het artikel: Tien overeenkomsten tussen fictie schrijven en twitteren over trucjes die ik zowel in fictie als in tweets gebruik. Het artikel kreeg een paar duizend hits en werd ook op de site van PublishR.nl gepubliceerd.

Ik bedacht dat het artikel in het Engels wilde laten vertalen, maar hoe kon ik zorgen dat het Amerikanen en Engelsen ook daadwerkelijk zou bereiken? Alleen vertalen en op mijn blog zetten leek me niet genoeg. Op mijn @rianvisser twitter account twitter ik alleen in het Nederlands, dus ik zou daarmee geen Engelstaligen bereiken. Een tweetalige app leek me het handigste middel.

Ik vond Ralf Silvius (@ralfsilvius) bereid om voor mij deze eenvoudige, maar mooie e-book-app te maken. Over de navigatie en dergelijke hebben we samen wel even gepuzzeld. De lezer moest simpel en intuïtief van de ene taal naar de andere kunnen gaan, en binnen het boek van het ene hoofdstuk naar het andere kunnen navigeren. Ik denk dat het goed gelukt is.

Jo Hughes, de vertaalster van mijn app Timo, vond tijd om een prachtige Engelse vertaling te maken. Niet alle woordgrapjes, tweets en dergelijke waren rechtstreeks naar het Engels te vertalen. Jo (@jojojwiththeflow) is zelf een fanatiek twitteraar en voegde ook specifieke engelse twittertermen toe, zoals TMI (too much information). Tijdens het lezen van haar Engelse vertaling herkende ik wel mijn ideeën, maar nauwelijks mijn woorden terug. Dat is heel knap.

Twitteren op z’n Amerikaans

Een paar weken geleden ben ik een Engels twitteraccount begonnen: @books2download. Hiernaar verwijs ik in de app, zodat engelstalige lezers mij daarop kunnen volgen en ik zodoende een internationaal netwerk opbouw. Of dat werkt zal ik komende tijd merken. Tot nu toe vind ik de Amerikaanse twitteraars erg commercieel. Ik krijg veel auto-dm’s. In bijna elke tweet staat een link naar een artikel of product. Mensen reageren nauwelijks op elkaar. Niemand is grappig. Misschien vinden ze mijn twitter writer tips helemaal niet leuk? Ik ben benieuwd of ik reacties krijg. Ik heb wel een aantal zakelijke contacten opgedaan, zoals Magicblox. Deze app is dus ook een test en een poging om de Amerikaanse twitterwereld te ontdekken.

Een korte beschrijving

Hoe schrijf je boeiende tweets?
Hoe zorg je dat je tweets geretweet worden?
Hoe krijg je veel reply’s?

In tien hoofdstukken worden literaire overeenkomsten tussen fictie schrijven en twitteren beschreven.

Download 10 twitter writing tips.

10 twitter writing tips10 twitter writing tips

Leave a Reply

 

 

 

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>