Archief

8 trends in apps voor kinderen

Omdat niet iedereen The Guardian leest en er – hoe onbegrijpelijk – nog steeds mensen zijn die mij niet op twitter volgen, heb ik een interessant artikel van de hand van Stuart Dredge uit The Guardian, (vrijelijk) bewerkt en vertaald.

In Bologna, waar dé kinderboekenbeurs net werd gehouden, zagen we het al, digitale kinderboeken zijn hot, hot, hot. Waar wij met Books2download vorig jaar nog een pioniersfunctie vervulden met het ‘verappen’ van Timo en het toverboek, buitelen de uitgevers nu over elkaar bij het maken van prentenboekenapps. Kijk bijvoorbeeld naar WPG uitgevers, die dit jaar zelfs 50 geanimeerde kinderboeken willen uitgeven voor tablets, smartphones en digiborden. Uitgevers zijn er intussen achter dat er een nieuwe manier van verhalen vertellen is ontstaan. En in het buitenland is het niet anders. In Duitsland bijvoorbeeld, waar momenteel bijna geen geanimeerd kinderboek te krijgen is, zal 80% van de uitgevers nog dit jaar ermee op de markt komen. Maar ook naast het ‘verappen’ van kinderboeken, zijn er apps voor kinderen. Wat hierin de trends zijn, zette The Guardian op een rijtje.

1. De ‘goede’ ouder op afstand


Door het drukke leven van veel ouders schiet tijd voor de kinderen er soms bij in. Hoe wrang het ook is, er zijn apps op de markt waarin ouders op afstand het verhaaltje voor kunnen lezen dat hun kind intussen thuis op een tablet aan het bekijken is. Nursery rhimes with storytime is zo’n app en een deprimerend promofilmpje ervan vind je hier.


2. Pop-up boeken


Pop-up boeken, waarbij de verschillende items overeind komen bij het openslaan van die pagina’s, kennen we allemaal. Een flink aantal uitgevers en ontwikkelaars heeft deze techniek intussen overgebracht naar een app. Een voorbeeld ervan is Raspoensel van Grimm, waarin je per pop-up pagina diverse opdrachtjes moet uitvoeren, voordat je naar de volgende pagina kunt.


3. De komst van grote merken met eigen apps


Logisch natuurlijk, als iets succesvol is bij het geboeid houden van kinderen, komen grote merken er vanzelf op af. Dr Seuss en Barbie hebben die stap al gemaakt, evenals Fisher Price en Lego. Je weet bijna zeker dat er richting de cadeauperiode aan het einde van dit jaar, een flink aantal bekende merken mee zullen komen. En je hoeft geen Nostradamus te zijn, om te bedenken dat ook de McDonaldsen en Burger Kings van deze wereld iets op dit gebied zullen gaan doen. Via updates of in-app communicatie kun je heel gemakkelijk direct bij de potentiële klanten, of althans de beïnvloedertjes, komen. Het is overigens de vraag in hoeverre Apple hieraan mee wil werken.


4. Kansen voor nieuwkomers


Naast bekende figuren en spellen, bieden apps ook kansen voor beginnende bedrijfjes en creatieve geesten. Velen zullen het niet halen,want het is echt moeilijker dan menigeen denkt. Ook wij worden wekelijks benaderd door mensen die geweldige ideeën hebben, maar geen notie van kosten, laat staan aan de manier waarop je die moet terugverdienen. Maar een aantal haalt het wel. Denk maar aan het enorme succes van Angry Birds, waarvan de makers intussen een beursgang overwegen. En een bedrijf als Outfit7 maakte zijn eerste app in juni 2010 – nog geen jaar geleden – en zit nu met de diverse apps die ze maken, al tegen de 100 miljoen downloads.


5. Microfoon/stem aansturing


Veel aandacht is besteed om tablets en smartphones via aanraking te besturen. Dat kon wel eens opschuiven richting stemgestuurde interfaces. Google heeft daar via Android al de nodige stappen in gezet en ook Apple heeft een daarin gespecialiseerd het bedrijfje gekocht. Intussen zie we de eerste apps ontstaan, waarbij de microfoon een rol speelt. In een toenemend aantal apps kun je je eigen stem het verhaaltje voor laten lezen. Heel leuk bijvoorbeeld voor grootouders die op enige afstand van hun kleinkinderen wonen. En ander gebruik van de microfoon is in Three little pigs, waar de wolf het huisje van de varkentjes omver kan blazen en in onze eigen Timo app, kun je via de microfoon Timo als een ballon opblazen.


6. Camera’s en augmented reality


Vrijwel alle tablets die dit jaar uitkomen, zullen één of twee camera’s hebben. Smartphones hebben die allang. In toenemende mate ga je zien dat die gebruikt kunnen gaan worden in apps. Bijvoorbeeld bij Lego, waar je eigen foto’s kunt plaatsen op virtuele legostenen. De Monster Meter gaat nog een stap verder. Daarmee kun je de kamer van je kind scannen op de aanwezigheid van monsters. Uiteraard met als doel om het gerust te stellen.


7. Zogenaamde sandbox (zandbak) games


Dat zijn spellen zonder specifiek einddoel of competatief element. Je kunt er gewoon mee aan de gang gaan en je eigen creativiteit erop loslaten. Megeblocks Playground is zo’n spel, in dit geval voor de hele kleintjes. Of Pollock’s Toy Theatre, waarmee je zelf theaters en toneelstukken kunt maken.


8. Educatieve apps, al of niet gericht op speciale groepen


Edutaiment is een bekend begrip, ook in de digitale wereld. We kennen waarschijnlijk allemaal de Nintendo DS wel. In toemende mate zien we dit ook in apps verschijnen. Bijvoorbeeld als geheugentraining bij de allerkleinsten in Jellytoons. En met iCommunicate richt men zich specifiek op autistische kinderen.

4 comments to 8 trends in apps voor kinderen

  • Leuk om te lezen welke soorten apps er zijn. Natuurlijk ben ik aardig goed op de hoogte van de apps die er zijn, ik heb ze alleen nooit categorieën verdeeld.Mijn apps horen dus in categorie 8. Educatief!

  • […] Apps voor kinderen: de trends in 2011 Uitgevers zijn er intussen achter dat er een nieuwe manier van verhalen vertellen is ontstaan. En in het buitenland is het niet anders. In Duitsland bijvoorbeeld, waar momenteel bijna geen geanimeerd kinderboek te krijgen is, zal 80% van de uitgevers nog dit jaar ermee op de markt komen. Maar ook naast het ‘verappen’ van kinderboeken, zijn er apps voor kinderen. Wat hierin de trends zijn, zette The Guardian op een rijtje. […]

  • Ik hoop dat mijn app een groot succes gaat worden. Maar dat hopen we allemaal. ik wil in ieder geval zo’n bedrijfje zijn dat het haalt. zolang het maar iets oplevert. Uit de kosten en dan een beetje meer. De markt verschuift en ik wil me daarbij aansluiten. Ben benieuwd!

  • […] alleen maar meer nieuwe digitale kinderboeken bij komen als we The Guardian en Bert Vegelien van books2dowload mogen geloven.Nu wisselen we spelletjes en boeken af, alleen hoe krijg ikzelf de Ipad weer eens in […]

Leave a Reply

 

 

 

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>