Archief

Geld verdienen met digitaal publiceren

Op 4 februari heb ik op het jaarlijkse symposium van de FLA verteld hoe je kunt verdienen als zelfstandige digitale uitgever. Het verhaal is gebaseerd op eigen ervaringen als digitaal uitgever en producent. Het doel is om auteurs te laten zien dat je aan zelf digitaal publiceren kunt verdienen, maar dat je wel een aantal specifieke kwaliteiten nodig hebt. Hieronder de highlights uit mijn presentatie over de vraag ‘waarom als auteur zelf digitaal uitgeven?’

Ik zie 3 redenen waarom je digitaal zou gaan uitgeven:

 1. Voor het herexploiteren van de backlist
 2. Ter promotie van ‘fysieke’uitgaven
 3. Voor nieuwe uitgaven

Ad. 1. Een backlist bestaat uit de rechten op boeken die niet langer beschikbaar zijn en waarvan de uitgever geen herdruk meer wil uitgeven. De rechten op die boeken kun je terugeisen. In een digitale omgeving kun je ze zelf weer beschikbaar maken door middel van e-books, maar ook in de vorm van luisterboeken, of in een bewerking als (interactieve) lessen voor digitale schoolborden of applicaties voor smartphones of tabletcomputers. Ik ben in de presentatie uitgebreid ingegaan op de productie en marketing van de iPad app Timo en het toverboek.

Ad. 2. Digitale uitgaven lenen zich uitstekend als verkoopondersteunend middel. Je kunt eenvoudig iets cadeau geven, met als doel de verkoop van het fysieke boek te stimuleren. Want ook in de virtuele wereld werkt sampling. Ik heb dit gedemonstreerd aan de hand van de actie met Daar komt Aap, waarmee de gelijknamige leeskoffertjes voor beginnende lezertjes van Rian Visser bij Gottmer uitgevers werden gepromoot. In de actie wordt één verhaaltje gratis in digitale vorm weggegeven als iPhone en iPad app, via een widget op Hyves, in de reader van AKO, als ebook via de website en als digibordles voor basisscholen. Opvallend daarbij is dat acties met kinderboeken apps beter lijken te scoren dan vergelijkbare acties voor volwassenenliteratuur. Daar komt Aap had na 2 weken 4500 downloads; een app van Joost Zwagerman had rondom de afgelopen boekenweek in een zelfde periode 2000 downloads. Na tweeënhalve maand staat onze teller op 15.000 downloads, 750 gedownloade digibordlessen en een database met 1500 adressen.

Ad. 3. Ook voor nieuwe uitgaven kun je kiezen voor de digitale vorm, omdat

 • je geen uitgever kunt vinden die het in fysieke vorm wil uitgeven, of
 • de informatie die je wilt overbrengen sterk kan veranderen in de loop van de tijd. In ditgitale vorm kun je simpel updates maken en ter beschikking stellen

Ik heb als voorbeeld het boekje Digitaal publiceren gekozen, dat Rian Visser en ik halverwege 2010 schreven. Het is een eenvoudig 7-stappenplan voor het maken van een e-book. De inhoud ervan verandert in de loop van de tijd mee met de snel veranderende juridische, technische en logistieke mogelijkheden op dit terrein. Een fysiek boekje zou snel verouderen. Wij stellen binnenkort een gratis update ter beschikking aan iedereen die het e-boek al kocht. Bovendien kozen wij er natuurlijk voor om dit als e-book uit te geven vanwege het credo ‘Doe wat je zegt’, of zoals de Amerikanen zeggen ‘Eat your own dogfood’.

Ben jij als auteur in staat om zelfstandig digitaal uitgever te worden?

SWOTIk maakte ‘een’ SWOT-analyse van en voor de gemiddelde auteur. De analyse, waarin Sterktes en Zwaktes, Kansen en Bedreigingen aan bod komen, moet iedereen voor zichzelf invullen. Aan de hand van de uitkomst weet je redelijk of je jezelf in staat acht om zelfstandig te gaan uitgeven.

Sterktes (eigenschappen waarop je zelf invloed hebt) van een gemiddelde auteur

 • Het kunnen leveren van een unieke prestatie – Wat je maakt is niet inwisselbaar.
 • Motivatie – In bijna alle gevallen in hoge mate aanwezig.
 • Creativiteit – Als auteur ben je creatief. Vaak vertaalt dat zich ook in andere terreinen; de kunst om dingen net iets anders te kunnen bekijken.
 • Bekendheid/Reputatie.

Zwaktes (eigenschappen waarop je zelf invloed hebt) van een gemiddelde auteur

 • Geen ondernemer.
 • Gebrek aan juridische, technische en marketingkennis.
 • Gebrek aan tijd – er moet geschreven worden, niet uitgegeven.
 • Gebrek aan geld. Hoe je het ook wendt of keert, je hebt wel enig geld nodig om te kunnen uitgeven, ook in digitale vorm.
 • Gebrek aan zelfreflectie. Weinig auteurs zijn in staat om hun eigen werk goed te kunnen beoordelen. Is het wel zo goed? Maar ook als het wel goed is, is redactionele ondersteuning vaak echt noodzakelijk.

Kansen (dit zijn positieve externe factoren waarop je geen of weinig invloed hebt)

 • Nieuwe markten. Via de app store kun je ineens ook relatief simpel wereldwijd verkopen.
 • Nieuwe producten. Het gaat niet meer om boeken alleen. Er zijn apps, luisterboeken, digibordlessen.
 • Nieuwe distributiekanalen. Je kunt zelf je producten rechtstreeks aan de consument verkopen vanaf je website, je kunt via de app stores van Apple, of andere formats, zoals android je producten te koop aanbieden. Google is als verkoper op de markt gekomen.
 • Democratisering van de media. Niet langer ben je alleen afhankelijk van de broadcast media, maar kun je zelf bijvoorbeeld via blogs en social media je doelgroepen bereiken en je bekendheid vergroten.

Bedreigingen (dit zijn negatieve externe factoren waarop je geen of weinig invloed hebt)

 • Ongewisse strategie van uitgevers. De meeste uitgevers lopen niet voorop in de ontwikkelingen op digitaal gebied. Toch zullen ze een belangrijke rol willen blijven spelen.
 • Nieuwe concurrentievelden. Als voorbeeld liet ik zien dat je een geweldige interactieve en geanimeerde app kunt maken van een prentenboek, maar wie is nog je concurrent? Je schuift op richting cartoons en games.
 • Nieuwe distributiekanalen. Het is een kans, maar ook een bedreiging. Apple is met iTunes een erg machtige speler geworden. De afhankelijkheid van dergelijke spelers dreigt te groot te worden.
 • Prijsacceptatie van de klant. De prijs van €12,50 voor een prentenboek vindt men heel normaal, maar een app die meer dan €2,99 kost wordt duur gevonden. Er heerst een (te) grote ‘gratis’ mentaliteit op het internet.
 • Piraterij. Het is zonder meer een feit dat een deel van je inkomsten zullen verdwijnen door het illegaal kopiëren van iets dat jouw intellectuele eigendom is. Als je daar bang voor bent, begin er niet aan. Het is een gegeven.

Conclusie

Nogmaals, mijn voorbeeldanalyse is niet zaligmakend. De sterktes en zwaktes zijn voor iedereen anders en de kansen en bedreigingen kunnen als lijst langer gemaakt worden. Ik wil alleen een inzicht geven aan auteurs die de stap overwegen. Op deze manier kunnen zij zien of het bij ze past, wat ze missen en wat zij dus bij anderen zullen moeten halen. In het algemeen moet ik zeggen dat de te kiezen strategie in ieder geval de volgende punten moet inhouden:

 • Zoek samenwerking (een voorbeeld: als iedere auteur e-books in zijn eigen winkel gaat verkopen, is marketing veel lastiger dan met groter opgezette sites).
 • Creativiteit. Maak er gebruik van. Bekijk dingen eens anders dan je gewend bent.
 • Kennis zoeken en delen. Ga niet bovenop je pas verworven kennis zitten, maar stel het ter beschikking. Als je geeft, krijg je ook veel terug.
 • Flexibiliteit. Dit is een heel sterk veranderend werkgebied. De oplossing van vandaag is morgen achterhaald; de bescherming op je e-book is morgen gekraakt. Ga mee, verander mee.

Maar bovenal is het een kwestie van DOEN!

1 comment to Geld verdienen met digitaal publiceren

Leave a Reply

 

 

 

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>