Uitgeverij Clavis belooft beterschap, hoe houden we dat in de gaten?

Zoals blijkt uit de reacties op dit blog zijn afgelopen jaren tientallen schrijvers en illustratoren redelijk solitair aan het strijden geweest om hun royalty’s bij uitgeverij Clavis te innen. We schaamden ons dat we moesten bedelen, in plaats van hard te roepen dat het een schande was dát we moesten bedelen.

Er wordt aan gewerkt
De Vlaamse auteursvereniging VAV verzamelt al een tijdje dossiers van gedupeerden. Ik raad Nederlandse schrijvers aan lid te worden van de VVL en Nederlandse illustratoren van de BNO en bij deze organisaties je klachten te melden. De Limburgse investeringsmaatschappij LRM heeft aangekondigd onderzoek naar de financiën van uitgeverij Clavis te doen. In de media heeft Philippe Werck, directeur van uitgeverij Clavis, beloofd om binnen een paar maanden de achterstanden in uitbetalingen bij te werken.

Swimmy
Ik heb afgelopen dagen lopen piekeren op welke manier wij als schrijvers en illustratoren kunnen zien of uitgeverij Clavis haar belofte nakomt. Hierbij moest ik aan Swimmy denken, het kleine visje uit het prentenboek van Leo Lionni.

Monitoren
Vele kleine visjes maken één grote. Zou er een manier zijn om als groep zichtbaar te maken wie nog royalty’s van Clavis tegoed heeft en wie inmiddels betaald is? Ik dacht aan een lijst met onze namen publiceren, waarbij iedereen die betaald heeft gekregen zijn naam groen maakt, zodat de lijst langzaam van kleur verandert. Of dit de beste manier is weet ik niet, maar ik denk dat het goed is om uitgeverij Clavis publiekelijk te kunnen monitoren. Zodat we allemaal kunnen zien hoe goed uitgeverij Clavis haar best doet haar beleid te veranderen.

UPDATE 3 februari 2011
Willy Vanden Poel is nieuwe topman bij uitgeverij Clavis, artikel Nieuwsblad.be (pdf)
Nieuwe topman bij Clavis na klachten over wanbetaling, artikel De Morgen (pdf)
Jeugdboekenuitgever krijgt waakhond, artikel in De standaard (pdf)
Nieuwe topman uitgeverij Clavis onderzoekt klachten wanbetalingen, artikel in Het laatste Nieuws (pdf)

OPROEP: De vlaamse auteursvereniging VAV heeft op 25 februari a.s. overleg met Clavis.
De Nederlandse VvL vraagt of Nederlandse auteurs met klachten zich ook snel bij haar willen melden, zodat zij deze kunnen doorspelen naar de VAV.
Het gaat om: naam, korte weergave van het probleem: titel van het boek en hoeveel jaren achterstand.
Graag alles schriftelijk naar vvl@vsenv.nl

This entry was posted in Kinderboek, Schrijven and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.

14 Responses to Uitgeverij Clavis belooft beterschap, hoe houden we dat in de gaten?

  1. dag Rian, het is belangrijk dat iedere auteur of vertaler die geld tegoed heeft van Clavis zich meldt bij de VvL. De VAV (de Vlaamse Auteursvereniging) heeft op 25 februari a.s. overleg met Clavis. Men moet dan de omvang van het probleem kunnen aantonen, zodat het serieus kan worden aangepakt. Vanuit de VvL zal ik een oproep naar leden sturen.
    Het gaat om: naam, korte weergave van het probleem: titel van het boek en hoeveel jaren achterstand.
    Kun je dit benadrukken op je blog?
    De VvL kan worden bereikt via http://www.vvl.nu en vvl@vsenv.nl. Graag alles schriftelijk.
    Janne Rijkers, coordinator VvL

  2. Kathelijne De Brauwer says:

    Zopas gelezen op http://www.krantenkoppen.be: Philippe Werck wordt vervangen als directeur van Clavis. Hij krijgt er wel een creatieve job.
    Ik veronderstel dus dat hij daar met volle overtuiging onbetaald gaat werken, vermits mijnheer ervan overtuigd is dat creativiteit niet moet worden gehonoreerd.

    Kathelijne De Brauwer
    gedupeerde auteur

  3. Gefeliciteerd, Rian!
    Mocht je ooit verlegen zitten om een volgend sneeuwbaleffectproject… wat te denken van een ludieke actie richting Vlaamse bibliotheken. Allemaal samen in een bus naar – noem eens een stad – Gent. We halen er al onze kinderboeken uit de bibliotheek en brengen die pas terug als de Vlamingen de openstaande bedragen aan leenrechtvergoeding hebben uitbetaald.
    Ik doe mee!
    Vriendelijke groet,
    Arend

  4. De schuld van Clavis says:

    Hallo mede-gedupeerden,

    Met de doorbraak van vandaag komt mijn initiatief een dagje te laat (met de nieuwe CEO van Clavis), maar toch zou het hier even kenbaar willen maken. Rian sprak in bovenstaand bericht over het monitoren van de rekeningen die Clavis maar niet betaalde, ondanks al ons gesmeek, de telefoontjes enzoverder. Want al die tijd vroeg ik me ook af: ben ik de enige (nee, dat bleek eventjes later), en hoeveel gedupeerden zouden er nu zijn, en hoeveel zou Clavis nu eigenlijk nog moeten aan achterstallige betalingen, enzoverder enzovoort.

    Ik ben ook creatief op het vlak van websites, en dus heb ik een website in elkaar geknutseld waarop iedere gedupeerde zijn of haar openstaande rekeningen van Clavis zou kunnen invoeren. Op dit moment heb ik er de getallen van mijn facturen (betaald en onbetaald!) op geplaatst, en enkele van bevriende collega’s. Exacte factuurbedragen zullen nooit worden getoond, jullie namen ook niet. Het is volledig anoniem.
    De info op de website is te zien op http://deschuldvanclavis.x10.bz/overview.php, of apart op http://deschuldvanclavis.x10.bz/debts_overview.php, http://deschuldvanclavis.x10.bz/debts_by_time.php, http://deschuldvanclavis.x10.bz/debts_by_amount.php.

    Het is ook belangrijk om betaalde facturen in te geven, want zo kan er een beeld gevormd worden over de gemiddelde betalingstermijnen die Clavis hanteert/hanteerde.

    Zij die zich geroepen voelen om ook hun bijdrage te leveren aan de website, mogen altijd een mailtje sturen naar deschuldvanclavis@gmail.com; daarop zal ik een login aanmaken. Ik heb geen automatische login-aanmaakprocedure gemaakt, in de hoop dat deze menselijke controle nepperds zou afschrikken.

    Met vriendelijke groeten,
    Een anonieme gedupeerde met kennis van HTML en PHP 🙂

    • Rian Visser says:

      Beste,
      ik checkte zonet mijn bankrekening en ik heb eergisteren betaald gekregen.
      Dat ging om € 242,43 die ik juli 2010 had moeten krijgen.
      Ik ben nu helemaal klaar met Clavis: alle boeken zijn op of in de ramsj.

      Deze manier om in de gaten te houden of mensen betaald krijgen, lijkt me heel goed.
      Ik zal ook zeker over een maand nog wel eens informeren hoe de stand van zaken is. Natuurlijk blijven meldingen van wanbetaling of juist betalingen op dit blog welkom!

      Verder ben ik erg blij dat er een nieuwe topman is. Dat geeft vertrouwen dat de zaken nu aangepakt worden!

  5. Rian Visser says:

    Praatjes vullen geen gaatjes.
    Ik vraag me ook af hoe het nu verder moet.

    Een excuus van Phillipe Werck is tot nu toe uitgebleven. In het interview van TVL zegt hij “Vaak zijn een aantal auteurs mistevreden omdat ook hun boeken niet goed gelopen zijn of omdat het niet helemaal goed gegaan is met een boek; dat creëert sowieso denk ik wel een zekere frustratie bij betrokken mensen.”
    De open brief sluit af met de woorden: “Wij staan voor een transparante, positieve en creatieve samenwerking die gebaseerd is op eerlijkheid en wederzijds vertrouwen.”
    Dat gelooft niemand meer.
    Ik heb in mijn bedelbrieven om betaling wel eens geschreven: “Praatjes vullen geen gaatjes.”

    Als de familie Werck het niet kan opbrengen om openlijk excuus aan te bieden voor haar gemaakte fouten en de tentoongespreide minachting, lijkt mij het beter dat ze zoveel mogelijk uit beeld verdwijnt en een woordvoerder aanwijst die namens haar met de auteurs en illustratoren gaat praten. Deze woordvoerder kan het beschadigde vertrouwen terug gaan winnen door de openstaande betalingen zo spoedig mogelijk te voldoen, juiste en tijdige betalingsoverzichten te geven en zich te houden aan de standaardcontracten zoals VAV en VVL deze hebben opgesteld. Met voorschot en redelijke royaltypercentages. Wij kunnen dan op dit blog positievere dingen kunnen gaan melden.

    Daarnaast ben ik blij dat instanties als VAV, VVL en BNO zich gezamenlijk gaan inzetten en ook de media hebben opgezocht. Ook het onderzoek van LRM kan de stok achter de deur zijn, die uitgeverij Clavis blijkbaar nodig heeft.

  6. Pingback: RIDDER RIAN EN DRAAK CLAVIS | Stoerboek

  7. Peter says:

    Ik stel voor dat iedereen die nog een contract tekent bij Clavis een clausule laat opnemen waarbij bij laattijdige betaling een administratieve kost van 10% van het verschuldigde bedrag aangerekend wordt met een minimum van 50 euro, en daarbovenop nalatigheidsintresten van 15% op jaarbasis.
    Als iedereen dit doet, kan Clavis kiezen: correct betalen, een pak bijkomende kosten betalen, of geen boeken meer uitgeven.
    Misschien een idee voor de VAV om dit juridisch uit te werken?

    • Rian Visser says:

      Zo’n clausule lijkt me een goed idee. Ook denk ik dat de betalingstermijn standaard korter moet. Bij andere uitgevers krijg je een voorschot als je werk klaar is en de eerste royalty’s in het eerste kwartaal na het jaar waarin je boek verschenen is. Maximaal kan dat dus een jaar duren.
      Uitgeverij Clavis rekent echter steevast 5 kwartaal na het verschijnen van het boek en dan nog 2 maanden voordat je royalty’s opeisbaar zijn. Dus bijna anderhalf jaar nadat je boek in de winkel ligt. En daarna begint het touwtrekken om het geld gestort te krijgen.
      Maar ook met een clausule blijf het vervelend als je moet bedelen om je geld. Ook dan kun je een advocaat nodig hebben om je geld te kunnen krijgen. Ik denk dat ons beste wapen social media is. Uitgeverij Clavis wil niet telkens negatief in het nieuws komen. Ze wil niet dat boekwinkels, bibliotheken en klanten van haar wanpraktijken hoort. Dus als schrijvers en illustratoren hun problemen luidkeels melden, zullen ze genoodzaakt zijn snel te betalen en hun beleid te beteren.

  8. Illustrator says:

    Ik denk dat een deel van de gedupeerden anoniem wil blijven. Sommige van hen zullen niet enkel een werkrelatie hebben met Clavis, maar misschien ook een relatie op persoonlijk niveau. Familie die daar tewerkgesteld is, boeken lopende hebben, pas een contract aangegaan zijn, noem maar op.

    Wel staat buiten kijf dat er verandering in de zaak moet komen. Niet iedereen die werkt bij of voor Clavis is een rotte appel. Ik denk dat veel illustratoren en auteurs gezwegen hebben uit respect voor de werknemers en bedienden die niets aan dat bedrieglijk zaakje konden doen.

    Een andere manier van publiekelijk monitoren kan misschien gebeuren door eenzelfde soort lijst als jij voorstelt te gebruiken, maar ervoor te zorgen dat iedereen anoniem blijft. Namen vervangen door nicknames en geen specifieke bedragen op het lijstje te zetten. Je kan verschillende prijs categorieën toekennen. O-1000, 1000-3000, 3000+, enz…

    Uiteindelijk verzamelt het VAV ook al gegevens is, alleen anoniem en niet publiekelijk. Ik heb mijn beklag al kunnen doen. Dezelfde dag nog kreeg ik antwoord dat er hard aan gewerkt wordt. Ik heb er vertrouwen in. Je kan het recht niet in eigen handen nemen, maar het is zo jammer dat je zelf geen controle hebt.

    Daarom voel ik met je mee. We zijn nu zover gekomen dat wij de aandacht van Clavis hebben. Door anoniem gegevens te verzamelen zal de druk misschien verdwijnen, waardoor het zaakje verloren gaat en Clavis lekker verder kan doen zoals voorheen. Dat wil ik ten alle koste vermijden. Als er een lijstje zou komen, ben ik er wel voor te vinden. Een nickname heb ik al verzonnen. ‘Fishy 02’.

  9. Het standpunt van de VAV hierover is:

    Wij zijn bereid alle informatie te centraliseren en te groeperen, om te beginnen van alle Vlaamse auteurs en illustratoren. (Over hun Nederlandse collega’s communiceren we heel binnenkort.) De informatie moet uiteraard van de auteurs in kwestie komen. Wij kunnen dat onmogelijk allemaal zelf uitzoeken.
    De auteurs worden door ons op de hoogte gehouden van de gang van zaken.
    En uiteraard kunnen wij melding maken van al dan niet evolutie in de hele zaak.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *