Archief

Timo en het toverboek als super-interactieve app voor de iPad

PERSBERICHT
Van prentenboek naar een compleet nieuwe sensatie

Timo en het toverboek is geschreven door Rian Visser, Nederlands kinderboekenschrijfster met meer dan 50 kinderboeken op haar naam en is geïllustreerd door de bekende Vlaamse illustrator Klaas Verplancke, in 2001 winnaar van de Bologna Ragazzi Award, een van de belangrijkste Europese jeugdboekenprijzen.

Timo-iPad-bordenInhoud
Het verhaal gaat over het jongetje Timo, dat een prentenboek krijgt van zijn oom Klaas. Hij mag het boek niet schudden, want dan raakt alles in de war. Natuurlijk heeft Timo het boek van blijdschap al flink door elkaar gerammeld als hij het uitpakt, dus als hij het openslaat en erin verdwijnt, komt hij in een huis waarin alles mis gaat. Moeder bakt een taart in de wasmachine, de goudvis vliegt door de kamer en Timo’s kleine broertje hangt te drogen aan de waslijn.
Kortom, toen Timo en het toverboek in 2004 in druk verscheen, leek het bijna geschreven voor de iPad, hoewel die nog moest worden uitgevonden. Nu kunnen kinderen op de iPad het boek echt door elkaar rammelen en komt het verhaal werkelijk tot leven.

Rian Visser en meisje blazen in de ipadWat kun je in deze app doen?
Bij het maken van deze app zijn de grenzen opgezocht van wat een iPad kan. Het boek begint met animatiefilmpjes waar je zelf doorheen bladert. Zodra Timo in het boek verdwijnt, komt de lezer op interactieve pagina’s waar hij de gebeurtenissen kan beïnvloeden door schudden, blazen en klikken.
Terwijl Timo door de kamer zweeft, kun je zijn buik als een ballon opblazen door in de microfoon te blazen. Een vorm van interactiviteit die niet eerder is vertoond in een app. Verder kun je door de iPad te schudden de borden uit de kast laten vallen, of via het touchscreen Timo’s moeder melk in de bloempot laten gieten.
Zodra het boek dichtklapt en Timo weer in de kamer is, springt de lezer eveneens uit het boek en bladert verder door de prachtige animatiefilmpjes.
Dat allemaal, en nog veel meer maken Timo tot een hele ‘rijke’ app.

Dat al deze interactieve mogelijkheden toch een stabiele app opleveren, mag als een buitengewoon knappe prestatie worden beschouwd van animator Stefan de Groot en programmeur Jeffrey Snijder van Appsmakers. Een tijdrovend proces en een constante strijd met het werkgeheugen van de iPad resulteerde in een verrassend interactieve app. In de week voor Kerstmis zal er bovendien een Engelstalige versie van Timo in de App Store beschikbaar zijn.

Uitgever van deze app is Books2download, de uitgeverij van Rian Visser, kinderboekenschrijfster en Bert Vegelien, producent. Deze uitgeverij is opgericht om de backlist van Rian Visser te herexploiteren door middel van diverse digitale uitgaven, zoals ebooks, luisterboeken, digibordlessen en apps.

De app is als TimoLite gratis te downloaden vanuit de App Store van Apple.
De volledige versie heet Timo en kost € 5,49.
© Tekst en concept: Rian Visser
© Illustraties: Klaas Verplancke
Animaties en programmeren: Stefan de Groot en Jeffrey Snijder, Appsmakers, www.appsmakers.nl
Productie: Bert Vegelien
Engelse vertaling: Jo Hughes
Nederlandse stem: Siebe Meijer
Engelse stem: John Chapman

4 comments to Timo en het toverboek als super-interactieve app voor de iPad

Leave a Reply

 

 

 

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>