Archief

IPad presenteren op groot scherm

iPad aangesloten op beamer

©foto: Hes van Huizen, www.hesvanhuizen.nl

Afgelopen woensdag heb ik in het kader van de Week van de mediawijsheid een lezing gegeven in de Openbare Bibliotheek Haarlem. Ik zou een digibordles via een beamer op een groot scherm laten zien en ook de app Timo en het toverboek demonstreren. Maar hoe laat je een iPad aan een groep zien?
Een mogelijkheid was de app thuis te filmen, maar dan mis je tijdens de lezing de directe interactiviteit. Er bleek een VGA-kabel voor de iPad te bestaan, maar bij veel apps zou het niet werken. Bij de Apple Store wilden ze het voor me testen en het werkte inderdaad niet.
Via twitter hoorde ik van @PeterMcAllister dat ik mijn iPad moest jailbreaken en dat het dan prima zou werken. Hij schreef er zelfs een blog over (Rian Visser heeft een uitdaging…) en maakte een filmpje waarop hij zelf Timo op een scherm liet zien. Het kon dus wel.

Jailbreak
Via www.greenpois0n.com moest ik een programma downloaden dat mijn iPad zou kraken. Daarna kon ik de alternatieve app store Cydia downloaden. Daarin kocht ik de app Display Out. Het koste me aantal uren, de iPad liep een paar keer vast, ik moest een complete herstelupdate doen via iTunes, maar uiteindelijk is het gelukt en kon ik trots deze twee filmpjes twitteren. Voor meer info over het uitvoeren van een jailbreak, zie deze twee blogs van iPhoneclub en Mobilesdna.


IPad ideaal voor presentaties voor groot publiek
De beamer van de bibliotheek had – naast VGA – ook een audiokabeltje dat in de microfoonuitgang van de iPad paste, dus het geluid van de iPad kwam uit de boxen. Ik liet verschillende kinderen op het podium zelf de iPad bedienen terwijl de zaal meekeek op het scherm. De iPad kun je ondersteboven houden, het grote scherm bleef recht, maar ook daar rolden de borden alle kanten op.

Ik vond de iPad ideaal voor presenteren op een groot scherm. Je hoeft niet statisch achter een laptop op een katheder te blijven staan, maar kunt een beetje rondwandelen op het podium. Of samen met een kind de iPad bedienen.

Kleuterjuf Hanneke schreef een blog over Timo in de kleuterklas. Zij gebruikte in haar les twee iPads waar kinderen individueel op konden kijken en screendumps die ze op het digibord liet zien. Wat zou het leuk zijn als leerkrachten zonder jailbreaken met iPad en digibord kunnen werken! Dat zou de bruikbaarheid van de iPad in het onderwijs enorm vergroten.

1 comment to IPad presenteren op groot scherm

Leave a Reply

 

 

 

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>