Archief

Digibordles ‘Beeldtaal in kinderboeken’

Een jaar geleden kreeg ik het idee digibordlessen te gaan maken. Zo kon ik mijn kinderboeken toelichten, er opdrachten bij bedenken, de schoolklassen iets laten zien over het maken van kinderboeken en voor speciale gelegenheden zoals de kinderboekenweek een leuke les bedenken.

Kinderboekenweek 2010, beeldtaal in kinderboeken
In deze gratis les laat ik zien hoe illustratoren tekeningen bij mijn boeken maken. Heel belangrijk vind ik dat zij hun eigen fantasie mogen gebruiken. Bij mijn prentenboek Nippertje zei ik tegen de illustrator Noëlle Smit dat het jongetje Nippertje een dier mocht zijn. Noëlle Smit maakte er een egeltje van.
Bij deze les hoort een verhaal dat kinderen tijdens het voorlezen mogen illustreren. Sommige dingen moeten echt getekend worden, maar veel dingen mogen ze zelf kiezen. Het verhaal is bedoeld om de fantasie te prikkelen. En dat werkt!
Ik heb prachtige reacties gekregen van leerkrachten. Deze foto is van een klas uit het speciaal onderwijs. Bijzonder is dat de tekeningen zo verschillend zijn, terwijl de kinderen hetzelfde verhaal gehoord hebben. En dat is juist de bedoeling. Elke tekening is een verhaal geworden. Sommige kinderen schrijven er teksten bij en geven de tekening een titel.
Ik bezoek deze week zelf ook scholen om deze les te geven. ‘Ik heb mijn eerste boek gemaakt!’ riep een jongetje, enthousiast zwaaiend met zijn tekening.

Hoe wordt een prentenboek gemaak?
Over het maken van Nippertje heb ik een gratis digibordles gemaakt, die leuk is als voorbereiding op de digibordles over illustraties.

Wat cijfers over de digibordlessen
Kinderboekenweek 2010, beeldtaal in kinderboeken, 15.880 downloads
Hoe wordt een prentenboek gemaakt?, 7.954 downloads
Herfst in de kleuterklas (nu 6 dagen online), 874 downloads

Reacties
Een juf mailt: ‘Uw aanwijzing ‘fout bestaat niet’ maakte dat alle kinderen in 1x met watervaste stift durfden te tekenen, terwijl een aantal kinderen normaliter echt niet zonder gum kan.’
Een andere juf: ‘Met groeiend enthousiasme heb ik uw digibordles ‘illustraties in kinderboeken’ doorgenomen.’
En nog een juf: ‘Ik heb nu al zin om naar school te gaan, dat wordt weer leuk!’

workshopBedankt voor die reacties. Het is een ontzettend leuk idee dat honderden, of misschien wel duizenden, klassen deze week mijn les gebruiken. Ik heb nog nooit zo’n leuke kinderboekenweek gehad! De lessen zijn te vinden op mijn site www.rianvisser.nl.

2 comments to Digibordles ‘Beeldtaal in kinderboeken’

Leave a Reply

 

 

 

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>